RSD i EUR – borba bez kraja

Običnog čoveka kurs dinar, euro, valutaod ekonomije zanima samo ono što od nje ima u novčaniku i naravno koliko će sutra koštati evro.

Ove godine dinar je bio najjači 11. januara kada je kurs iznosio 103,6922 dinara za evro, a najslabiji 13. marta kada je bio 111,0286 dinara.

Dinar će u ponedeljak ojačati 0,1 odsto prema evru i srednji kurs će biti 110,7924 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine prodala 308,5 miliona evra da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Postoji “fantastičan scenario” za nestanak evra koji napravljen u Nemačkoj, gde i dalje postoji snažno protivljenje postojanju zajedničke valute 17 članica EU.

Uvođenjem fiksnog kursa srpska privreda bi oživela, imali bismo manju inflaciju, a pale bi i kamatne stope. Srbija je već imala iskustva sa fiksiranjem kursa dinara. Bivši premijer SFRJ Ante Marković je 1990. godine srpsku valutu fiksirao na nivo od sedam dinara za nemačku marku, a građani Srbije to vreme pamte po relativno visokom životnom standardu.

Zanimljivo je da fiksni kurs Srbiji predlažu i svetski stručnjaci, poput nobelovca Roberta Mandela i ekonomiste Stiva Henkea.

Be the first to comment

Leave a Reply