Ruska osiguravajuća kuća stiže u Beograd

Javno preduzeće “Srbijagas“ i ruska osiguravajuća kuća “Sogaz“, koja je u vlasništvu Gasprom grupe, osnovaće zajedničku kompaniju za osiguranje u Srbiji. “Sogaz” će u budućem zajedničkom preduzeću imati 51 odsto vlasništva, a Srbijagas 49 odsto.

Pismo o namerama predato je Narodnoj banci Srbije krajem prošle godine, a predaja zvaničnog zahteva NBS bi, kako je navedeno u saopštenju, trebalo da usledi krajem februara ili početkom marta.

Planirano je da kompanija operativno počne da funkcioniše u drugom kvartalu 2010. i očekuje se da će u prve tri godine rada nove osiguravajuće kuće u Srbiji biti investirano izmedju 7,5 i osam miliona evra.

Delatnost zajedničkog preduzeće pod nazivom “Sogaz Srbija“, kako je dogovoreno, biće usmerena na oblast energetike i to pre svega na osiguranje imovine, rizika od odgovornosti, a kasnije i na dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje, kako je navedeno, u našoj zemlji još nije zaživelo u punoj meri.

Sve ključne odluke u novom zajedničkom preduzeću biće donete uz saglasnost obeju strana, a “Srbijagas“, kao strateški partner Gasproma u regionu, ovim projektom započinje novi vid saradnje i poslovnog povezivanja sa jednom od najvećih kompanija u svetu, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da kompanija “Sogaz“ ima rejting renomiranih svetskih agencija, poput “Standard end Purs“ i “Fič“, rukovodstvo “Srbijagasa“ izražava uverenje da će osnivanje prve rusko-srpske osiguravajuće kuće u Srbiji uticati na dalje povećanje konkurentnosti u sektoru osiguranja na dobrobit gradjana Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply