Sa brokerom se dobijaju sigurnost i manja premija

Svi koji žele da se osiguraju dobro je da imaju posrednika, odnosno brokera, koji će im pomoći da to učine na najbolji način i sa što manje novca.

Ta usluga je besplatna za klijenta jer nju plaća osiguravajuća kuća, kaže za Press Vesna Senić, direktor „Menadžer tima”, društva za posredovanje u osiguranju.

Iako se na razvijenom zapadnom tržištu 90 odsto svih poslova obavlja preko posrednika, u Srbiji se ovakve usluge u osiguranju pružaju tek od pre nekoliko godina. „Menadžer tim”, konkretno, ima osam licenciranih brokera, i bavi se klijentom od početka do isteka osiguranja, bilo da je reč o pravnom ili fizičkom licu.

Premija niža do 30 odsto

– Mi smo tu da prikupimo sve ponude osiguravajućih kuća, koje pažljivo analiziramo i potom savetujemo klijenta šta je najbolje da uradi, u zavisnosti od njegovih potreba. Ukoliko se klijent odluči da želi našeg brokera, to ga ništa neće koštati. Mnogi to ne znaju pa misle ako su plaćali recimo 300 dinara osiguravajućoj kući za neku uslugu, da će angažovanjem brokera plaćati nešto više. To je zabluda i to je suprotno svim sklopljenim ugovorima između osiguravajućih kuća i nas, Zakonu o osiguranju, a i pod nadzorom je NBS – pojašnjava Senić.

Ona naglašava da se nikad nije desilo da je „Menadžer tim” ušao u neki posao, a da nije uspeo da smanji premiju za 10 do 30 odsto.

– Bilo bi dobro da se u ovu priču što pre uključe i naša javna preduzeća, jer ako mi učestvujemo u postavci tendera, možemo da smanjimo premiju. Postoji veliki prostor da se napravi velika ušteda. Kod javnih preduzeća to je i posebno bitno jer tako mogu da se uštede državne pare, a tu je uvek reč o značajnim sredstvima koja se daju za osiguranje – kaže naša sagovornica.

U ovom poslu često odlučuju „sitnice” koje mogu da budu presudne kod naplate štete, pa je broker tu da proveri šta klijent zapravo potpisuje i šta dobija.

Dobro prouče ugovore

– Na primer, roditelji deteta koje se ogrebalo na stativu fudbalskog gola tužili su školu i ona je morala da plati 800.000 dinara. Da se škola osigurala od odgovornosti iz delatnosti i za to platila premiju oko 20.000 dinara, odštetu bi platila osiguravajuća kuća. Ili, klijent koji nije pažljivo pročitao ugovor a osigurao je mašine od loma nije mogao da naplati štetu, jer u uslovima nije video da osiguranje ne pokriva štete koje naprave glodari. Nažalost, njemu se baš to desilo da su mu glodari pojeli kablove, pa je nastao kratak spoj i on nije imao pravo na naknadu štete. Broker je upravo tu da se tako nešto ne desi i da klijent bude upoznat sa uslovima i pravima na naknadu štete. Takođe, primetno je da postoji puno zabluda kod polisa kasko osiguranja. Vrlo je važno da klijenti znaju da su osigurani i od rizika rada sa brokerom. Ukoliko vi pretrpite štetu kao naš klijent, zbog našeg pogrešnog saveta, naknadu možete ostvariti na osnovu naše polise od odgovornosti. Možemo se pohvaliti da takvih propusta nismo imali – kaže Vesna Senić

Be the first to comment

Leave a Reply