SAD zarađuju i na spašavanju AIG-a


Američki konglomerat za osiguranje AIG učinio je ključni korak ka vraćanju spasilačkog zajma koji je u jednom trenutku vredeo 182 milijarde dolara.
Kompanija je saopštila da će vratiti dug Federalnoj rezervnoj banci Njujorka što će vladi SAD omogućiti da proda svoje akcije u AIG-u.
Kao deo posla, udeo države u vlašnistvu kompanije će privremeno porasti sa 80 na 92 odsto.
AIG je postala simbol ekscesnog kockanja na Vol Stritu tokom krize koja se razbuktala krajem 2008. Kompanija je prodavala zaštitu protiv gubitaka na hipotekama i drugim rizičnim ulaganjima. Kada je vrednost tih dobara pala AIG nije mogla da pokrive gubitke.
Vlada je očekivala da će skupo platiti za ulaganja u AIG. Budžetski ured Kongresa prošlog meseca je objavio da će spasavanje konglomerata koštati poreske obveznike 14 milijardi dolara.
Sada je u izgledu pozamašan profit. Svoj udeo u AIG ministarstvo finansija će pretvoriti u 1,66 milijardu akcija u vrednosti od 70,09 milijardi dolara.
Posle prodaje, ministarstvo će naplatiti 47,5 milijardi dolara koliko sad ima uloženo u AIG, uz dodatne 22 milijarde dolara koje će AIG pozajmiti da izmiri svoje obaveze prema njujorškim Federalnim rezervama.

Be the first to comment

Leave a Reply