Samo još Srbija robuje bankama

SVE VIŠE ZEMALJA UVODI POREZ NA BANKE

Dok hrvatska premijerka Jadranka Kosor upozorava banke da moraju da smanje kamate ili će ih dodatno oporezovati, kod nas na tako nešto niko i ne pomišlja. Ekonomski stručnjaci imaju različite stavove o ovom pitanju.

Krediti u Srbiji skuplji su nego u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj, a pogotovo u odnosu na zemlje EU, ali Vlada ovde ne razmišlja o uvođenju tzv. bankarskog poreza. Taj porez, međutim, odavno su uvele Engleska, Mađarska i još neke zemlje, dok je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ozbiljno zapretila bankama da će ga uvesti ukoliko se ne urazume.

Kosorova je javno pozvala banke da snize nerealno visoke kamate, zapretivši da će u suprotnom Vlada primeniti mađarski model i razmisliti o uvođenju bankarskog poreza i ocenila da „banke koje dobro posluju moraju da snose deo tereta krize”. Za danas je premijerka najavila razgovor sa šefovima banaka.

Privreda na gubitku

– Tema razgovora bi trebalo da bude upozorenje bankarima da počnu da spuštaju kamatne stope, jer građani sve teže žive i otplaćuju rate kredita, a previsoke stope koče i ulagače i investicije. Hrvatske banke su tokom prošle godine ostvarile dobit od 4,6 milijardi kuna (621 miliona evra) – prenose tamošnji mediji.

U Srbiji se, s druge strane, o ovoj ideji uopšte ne razmišlja, iako je država na razne načine oporezovala privredu i sve one sa velikim stanovima, skupim kolima, pa čak i korisnike mobilnih telefona.

Profesor Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, kaže da ovdašnji ekonomski vizionari često ističu kao najveći uspeh to što su strane banke prisutne u našoj zemlji.

– Za mene je bankarstvo dobro ako obezbeđuje povoljne kamatne stope, da i privreda od toga ima koristi. Kod nas su, nažalost, kamate uvek bile jako visoke. Bankari se brane većim rizikom za poslovanje u Srbiji, pa tvrde da su im zbog toga kamate visoke. Činjenica je da su kod nas kamate ekstremno visoke, ali se ponekad pitam i da li su se strane banke možda dogovorile i stvorile neki kartel, neki prećutni sporazum jer su svesne da je ovde potreba za novcem ogromna zbog nelikvidnosti privrede – ocenjuje Kovačević.

On smatra da su banke u Srbiji u privilegovanom položaju.

– Kada imamo slabu Vladu, teško da možemo da očekujemo neki rezultat. Ali ne treba se ni predati i prepustiti bankama da rade kako su zamislile – kaže Kovačević i zaključuje da nije ubeđen da bi porez na banke ovde prošao jer je to „svet za sebe”.

Kriva je država

S druge strane, profesor na fakultetu Singidunum Zoran Jeremić tvrdi da su kamate u Srbiji visoke u odnosu na zemlje u okruženju zbog više referentne kamatne stope u odnosu na pomenute zemlje.

– U Srbiji postoji delimično pogrešna slika o bankarskom sektoru. Možda je svega od šest do sedam banaka profitabilno, dok veći deo tog sektora nije. Uvođenje poreza na banke dodatno bi ih opteretilo. Različita je situacija u Hrvatskoj i kod nas jer nije ista stopa inflacije, nije ista referentna kamatna stopa… Naravno da bi porez na banke bio jako popularan potez, koji ima i tu socijalnu priču u sebi. Poenta je da kada bi se smanjila referentna kamatna stopa, bile bi niže i kamate – poručuje Jeremić.

Brojke:

21 milijardu dinara zaradile banke u Srbiji za devet meseci prošle godine

2,5 milijardi funti očekuje Engleska od poreza na banke

621 milion evra zaradile banke u Hrvatskoj u 2010.

21 milijardu dinara zaradile banke u Srbiji za devet meseci prošle godine

2,5 milijardi funti očekuje Engleska od poreza na banke

621 milion evra zaradile banke u Hrvatskoj u 2010.

Be the first to comment

Leave a Reply