Srbija se pridružila „zelenoj revoluciji“

Wiener Stadtische osiguranje podržava Eco Friendly program


Učešće saobraćaja u zagađenju vazduha na globalnom nivou iznosi oko 13,5 odsto, od čega čak 80 procenata čine motorna vozila. Životna sredina bitno je ugrožena sve većom emisijom ugljen-dioksida, o čemu svedoče brojna istraživanja kvaliteta životne sredine. Samo u Beogradu, broj automobila odavno je premašio cifru od pola miliona, a prosečne godišnje vrednosti koncentracija štetnih gasova iz automobila, često su bile iznad dozvoljenih. Sve veći potrošač energenata i najveći zagađivači vazduha u prestonici su automobili, pokazuju istraživanja kvaliteta životne sredine u Beogradu gde je i najveća koncentracija automobila.

Želeći da utiče na smanjenje zagađenja koja emituju automobili Wiener Städtische osiguranje se priključilo akciji Eco Friendly koju je podržalo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Cilj akcije je podizanje ekološke svesti i stvaranje paketa podsticajnih mera za korišćenje automobila sa dobrim ekološkim performansama.

Automobili sa emisijom ugljen dioksida manjom od 100 grama po predjenom kilometru, pri kupovini dobijaju Eco Frinendly sertifikat, a sa ovim esrtifikatom u okviru akcije uživaju niz povlastica – ekološka taksa je ukinuta, država daje subvenciju u iznosu od 100.000 dinara, a mogu se obezbediti i  povoljniji uslovi osiguranja automobila, otplate, parkiranja u 15 gradova u Srbiji.

Ekološki pristup sve prisutniji u različitim industrijama nije zaobišao ni automobilsku industriju. Potreba da se smanji zagađenje koje automobili emituju u životnu sredinu našla je svoje uporište kod većine renomiranih proizvođača automobila.Dogovor o smanjenju količine štetnih gasova koje emitiju nova vozila postignut između evropskih proizvođača automobila i ekoloških organizacija, još pre dve godine, pokrenuo je „zelenu revoluciju“ i u regionalnoj auto-industiji.  Akcijom Eco Friendly i Srbija se pridružila ovoj revoluciji.

Wiener Städtische osiguranje podržava akciju Eco Friendly u nameri da utiče na razvoj svest o očuvanju životne sredine i podstakne praksu korišćenja „zelenih“ rešenja u svakodnevnom životu. Osim aktivnog učešća u samoj akciji, ova kompanija je svim vlasnicima automobila koji imaju Eco Friendly licencu, obezbedila kasko osiguranje – „Zeleno osiguranje“, sa posebnim pogodnostima i popustom od 5% na premiju osiguranja.

Be the first to comment

Leave a Reply