Triglav Osiguranje nije više među najkvalitetnijim akcijama

Akcije slovenačkog Triglav osiguranja prošle sedmice izgubile su na vrednosti oko tri odsto i to najverovatnije usled činjenice da od 13. septembra nisu više u sastavu indeksa najkvalitetnijih akcija SBI TOP.
I ove nedelje može se očekivati veća ponuda deonica te kompanije jer će ulagači reagovati na vesti o štetama izazvanim polavama.
U sastav pomenutog indeksa, umesto Triglav osiguranja ušle su akcije Gorenja, čija je vrednost prošle sedmice takođe oslabila za 1,6 odsto.
Proizvođač bele tehnike iz Velenja prošle nedelje počeo je s dokapitalizacijom, ali cena je viša nego na Berzi. Novoemitovane akcije staju 13,3 evra a potražnju za deonicama Gorenja nije podstakla ni zajednička preporuka dve brokerske kuće.
Najviše su protekle sedmice porasle akcije Merkatora, preko dva odsto, i ta trgovačka kuća bi mogla da popravi svoj položaj na tržištu zahvaljujući nevoljama u kojima se našao Merkur, koji je objavio da više ne može da izmiruje svoje obaveze.
Indeks CROBEX završio je prošlu sedmicu na 1.896,13 bodova, što je 0,5 odsto manja vrednost nego nedelju dana ranije. CROBEX10 je pak, uz pad vrednosti od jedan odsto, trgovanje završio na 997,14 bodova.
Ukupan nedeljni promet na Zagrebačkoj berzi iznosio je 129,3 miliona kuna (7,28 kuna za evro).
Najlikvidnija je ponovo bila akcija HT-a sa oko 15 miliona kuna (dva miliona evra) prometa, uz pad cene od 1,4 odsto na nedeljnom nivou.
Građevinski sektor bio je prilično nezapažen, pa je najtrgovaniji bio Dalekovod koji je ostvario samo dva miliona kuna prometa uz pad cene od 2,6 odsto.
Akcije Petrohemije na nedeljnom nivou porasle su visokih 10,8 odsto, dok je Konzum Ivice Todorića zabeležio rast cene od 3,7 odsto.
Na Sarajevskoj berzi trgovano je protekle sedmice u vrednosti od 1,1 miliona KM (1,95 KM za evro), a gotovo trećina prometa realizovana je u trgovini obveznicama.
Rast od 1,64 odsto na nedeljnom nivou zabeležio je indeks SASX-10 i sedmicu je završio na 889,40 poena. Indeks SASX30 zabeležio je skok od 0,92 odsto.
Najlikvidniji je bio BH Telekom s oko 95.000 KM prometa. Većina akcija je u zelenom, a predvodi ih Energoinvest s rastom od 13,14 odsto.
Minimalan rast na nedeljnom nivou od 0,01 odsto upisala je Fabrika duvana Sarajevo. Sedmični gubitnici su najlikvidnije deonice -Bosnalijek, čija je cena opala za 5,57 odsto na nedeljnom nivou i BH Telekom koji je izgubio na vrednosti 1,54 odsto.
Na Banjalučkoj berzi protekle sedmice ostvaren je promet od 1,98 miliona KM, kroz 399 transakcija. Indeks Birs na nedeljnom nivou porastao je 0,38 odsto.
Indeksi na dve crnogorske berze bili su u padu i indeks Moste je na nedeljnom nivou opao za 1,19 odsto dok je kompanijski indeks Nex20 u minusu 0,62 odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply