Tržište osiguranja u Srbiji stabilno, ali nerazvijeno

Sektor osiguranja u Srbiji je, uprkos uticajima svetske ekonomske krize, stabilan i siguran, ali nedovoljno razvijen, pa su neophodne poreske olakšice i razvoj finansijskog tržišta, izjavila je viceguverner Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović.
– Tržište osiguranja u Srbiji u poslednjih pet godina pokazuje znake razvoja i ukupna premija osiguranja u tom periodu se udvostručila, dok je premija životnog osiguranja četiri puta veća – rekla je ona na Međunarodnom forumu na temu “Osiguranje u Srbiji – usaglašavanje sa međunarodnim standardima”.
Erić-Jović je navela da je ukupna premija osiguranja prošle godine u Srbiji iznosila oko 560 miliona evra, da je zabeležila nominalni rast od 2,6 odsto.
– Međutim, ukupna premija osiguranja u Srbiji u BDP-u učestvuje sa 2,7 odsto, a na primer u Hrvatskoj to učešće iznosi četiri odsto, a u Sloveniji oko 14 odsto – dodala je ona.
Viceguvernerka je ukazala da je prošle godine u sektoru životnog osiguranja u Srbiji zabeležen i nominalni i realni rast i dodala da ta vrste osiguranja u 2009. godini u ukupnoj premiji osiguranja iznosi oko 14,7 odsto, što je 2,5 procentna poena više u odnosu na 2008. godinu.
Ona je rekla da je ekonomska kriza u Srbiji uticala na ovaj sektor tako što je evidentirano smanjenje premija neobaveznih vrsta osiguranja i naglasila da je u prošloj godini zabeležen pad premije kasko osiguranja za 10, a osiguranja imovine za oko šest odsto.
Ističući da je prošle godine rast tehničkih rezervi premašio rast ukupne premije osiguranja, Erić-Jović je ocenila da su za dalji razvoj osiguranja u Srbiji neophodne poreske olakšice i razvoj finansijskog tržišta.
Rukovodilac USAID-ovog programa ekonomskog razvoja Srbije Rosa Kjape rekla je da je tržište osiguranja u Srbiji, uz veliku podršku NBS, poslednjih godina napravilo velike korake u približavanju međunarodnim standardima u toj oblasti.
Ona je ukazala da će USAID nastaviti da pomaže razvoju i modernizaciji tog sektora u našoj zemlji.
Član Upravnog odbora “Viner štediše” osiguranja Kristof Rat ocenio je da razvoj tržišta osiguranja u Srbiji, a posebno životnog, zavisi od količine novca koja je građanima na raspolaganju i dodao da prosečna godišnja uplata za tu vrstu osiguranja u Srbiji iznosi oko 600 evra, a u Austriji oko 1.000 evra.
On je naglasio da u oblasti životnog osiguranja postoji dosta prostora za razvoj u našoj zemlji, istakavši da je za tu vrstu osiguranja veoma važno da država donese poreske olakšice.
Izvršni direktor “DDOR Novi Sad” Dario Šiler rekao je da je za razvoj tržišta osiguranja u Srbiji važno da postoji konkurentnost kako bi klijenti, zbog razlika u ceni, mogli da biraju između osiguravajućih kuća.

Be the first to comment

Leave a Reply