U regionu samo crnogorske berze u plusu

Prvu februarsku nedelju četiri tržišta kapitala u okruženju završila se u padu, dok je rast registrovan na crnogorskim berzama
Na Ljubljanskoj berzi indeks SBI20 spustio se 0,7 odsto a promet u prethodnoj nedelji vredeo je nešto manje od osam miliona evra.
Najviše se trgovalo akcijama Istrabenca, za 2,6 miliona evra na nedeljnom nivou.
Gubitnik sedmice je Nova kreditna banka Maribor sa minusom većim od tri odsto, Osiguranje Triglav je pojeftinilo procenat i po a Krka jedan procenat.
Među dobitnicima su Petrol, Merkator i Luka Koper sa plusom manjim od procenat.
Indeks akcija Crobex na Zagrebačkoj berzi pao je 2,4 odsto a nedeljni promet bio je 138 miliona kuna (7,3 kune za evro), za 20 miliona manji nego u poslednjoj januarskoj sedmici.
Ponovo se najviše trgovalo Hrvatskim telekomom, za gotovo 48 miliona kuna, a cena te hartije je u prošloj nedelji povećana nepun procenat.
Najveći pad ubeležile su akcije sa građevinskog i brodarskog sektora – Tehnika je izgubila bezmalo devet odsto, Atlantska plovidba i Jadroplov po četiri i po, Ingra gotovo četiri procenta, Institut IGH tri i po a Tankerska plovidba tri procenta.
Mejdu retkim dobitnicima su Plastik, koji je poskupeo bezmalo deset procenata, i Atlantik grupa sa rastom od nepun procenat.
Na Banjalučkoj berzi indeks Birs oslabio je dva i po procenta a promet ostvaren u protekloj nedelji vredeo je 574.979 KM (1,95 KM za evro) od čega je 30 odsto donela trgovina obveznicama.
Na službenom berzanskom tržištu najveći promet realizovan je akcijama Elektro-Bijeljine, od nešto više od sto hiljada KM. Cena te hartije na nedeljnom nivou je povećana pola procenta.
Od akcija na slobodnom tržištu, najviše se trgovalo hartijama Veleža iz Nevesinja, za 13.475 KM, po stabilnoj ceni.
Indeks SASX-10 na Sarajevskoj berzi izgubio je na vrednosti 1,63 odsto a nedeljni promet na tom tržištu vredeo je nešto više od dva miliona KM.
Gubitnike predvodi HT Mostar minusom većim od osam procenata, Fabrika duvana Sarajevo je pala nešto više od dva odsto, sarajevska Elektroprivreda gotovo dva, Energoinvest procenat i po a Hidrogradnja i Šipad komerc po četvrt procenta.
U rastu su nedelju završili IK banka, od nešto više od četiri procenta, BH Telekom, malo više od tri odsto, i Bosnalijek, pola procenta.
Na crnogorskim tržištima kapitala, uz ukupan promet manji od milion evra, indeks NEX20 porastao je gotovo procenat a indeks Moste ravno procenat.
Ulagačima su najprivlačnije bile akcije Prenosa kojima se trgovalo za 193.000 evra na nedeljnom nivou uz rast cene od tri i po procenta.
Među likvidnijim su ponovo bile akcije barskih Kontejnerskih terminala i generalnih tereta sa prometom od 59.000 evra uz pad cene od 2,6 odsto.
Akcijama Plantaža i Crnogorskog telekoma trgovalo se za po 40.000 evra dok je po 30.000 evra ostvareno u trgovini hartijama Luke Bar i Barske plovidbe.

Be the first to comment

Leave a Reply