Uhapšena direktorka “Dunav osiguranja”

Štetu „Dunav osiguranju“ od oko 305 miliona dinara napravilo je pet nekadašnjih direktora ove kompanije, među kojima je i bivša generalna direktorka Milenka Jezdimirović.

Svi oni uhapšeni su juče u akciji Uprave kriminalističke policije, pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj.

Suština je da su oni sa rukovodećih funkcija u kompaniji „Dunav osiguranje“ zapravo davali novac firmama i privrednim društvima znajući da oni ne mogu da ga vrate. Istraga će verovatno utvrditi šta se dalje dešavalo sa tim novcem i gde je završio.

Nekadašnje čelnike „Dunava“ policija sumnjiči da su u periodu od skoro tri godine (od januara 2010. do decembra 2012) prekoračivali svoja ovlašćenja i da su od novca kompanije kupovali obaveznice četiri privredna društva u ukupnom iznosu od 190 miliona dinara: „M-B Pelikan“ – 60 miliona dinara, „WEG tehnolodži“ – 60 miliona, „Europolis 011“ – 110 miliona i „Vitro grup“ – 60 miliona.

Milenka Mila Jezdimirović, bivši generalni direktor Dunav osiguranje
Milenka Mila Jezdimirović, bivši generalni direktor Dunav osiguranja

Takođe, osumnjičeni su da su prekršili Zakon o osiguranju tako što su položili namenski depozit kao jemstvo za kredit Dunav banke u iznosu od 130.000 evra.

Prema saznanjima „Blica“, u policijskoj dokumentaciji navodi se da je nekadašnje rukovodstvo zapravo znalo da sva ova privredna društva ne ispunjavaju uslove za dobijanje novca i da ga neće vratiti. Tako su ona imala dobitak jer su dobila novac, a „Dunav osiguranje“ gubitak jer im on neće biti vraćen.

Kompanija „Dunav osiguranje“ samo je jedna od mnogih državnih firmi koja je deo partijskog plena, i u tadašnjoj podeli pripala je SPS-u, pa je Jezdimirovićeva na mesto generalnog direktora došla na predlog socijalista.

Ko je uhapšen:

  • Milenka Jezdimirović, bivši generalni direktor „Dunav osiguranja“
  • Milica Dević, bivši direktor finansija
  • Rajko Tepavac, bivši predsednik Investi­cionog odbora
  • Stefan Miskovski, bivši direktor filijale u Nišu
  • Ljubodrag Marković, bivši direktor Odeljenja za ljudske resurse

Ostavku podnela 2012. godine

Bivša generalna direktorka Milenka Jezdimirović ostavku na ovu funkciju podnela je početkom decembra 2012. iz, kako je navela, ličnih razloga. Godinu dana kasnije je rekla da je i iz SPS, ali i iz nekih stranaka na vlasti, trpela pritiske da nekome dodeli zaposlenje ili posao na tenderu. Navela je da je to odbila i da je zato proglašena nekoopestrativnom, pa je podnela ostavku.