Uporedna analiza tržista osiguranja za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i BiH i RS

Uporednom analizom ostvarene premije na tržištima Srbije, Hrvatske, Slovenije kao i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dolazi se do poražavajućih zaključaka o razvijenosti svesti stanovništva i privrede u Srbiji o značaju obezbedjenja osiguravajućeg pokrića.

Prema najnovijoj analizi Centra za unapređenje osiguranja,  Srbija, sa najvećim brojem stanovnika u poredjenju sa gore navedenim zemljama, ima ubedljivo najmanji iznos ostvarene premije od 407 miliona evra, dok Hrvatska sa svojih 4,4 miliona stanovnika ostvaruje i više nego duplo veću premiju od približno 955 miliona evra za prva tri kvartala 2010. Slovenija, kao članica EU, svest i potrebu za osiguranjem pokazuje kroz preko 1.607 miliona evra ukupne fakturisane premije u istom periodu.

premija osiguranjaIste analize pokazuju da se za  Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku može zaključiti da imaju tržiste osiguranja tek u povoju. Osiguravajuća društva u Federaciji BiH ostvarila su premiju od 136 miliona evra, a u Republici Srpskoj tek 53 miliona evra.Učešće premije životnih osiguranja od 14,8 odsto pokazatelj je nerazvijenosti tržista u Srbiji, jer je u poredjenju sa slovenačkih 30 odsto i hrvatskih

25 odsto daleko nepovoljnije stanje, koje ukazuje na loš standard stanovništva i zaključivanje u najvećem procentu onih osiguranja koja su zakonom propisana kao obavezna.

Gotovo 32 odsto od ukupnih osiguranja je, naime, osiguranje od autoodgovornosti. Slovenija ima čak 8 puta veći obim premije osiguranja života, više od 480 miliona evra, u poredjenju sa oko 60 miliona evra premije osiguranja života u Srbiji.

Mada veoma nepovoljno stanje, ovakvi rezultati ipak ukazuju na veliki potencijal tržista osiguranja u Srbiji, koji strane kompanije prepoznaju i takmiče se u osvajanju potencijalnih osiguranika kvalitetnom i raznovrsnom ponudom proizvoda.

Lideri na tržištu osiguranja:drustva u usiguranju

Be the first to comment

Leave a Reply