Wiener Stadtische: Rast tržišta osiguranja 10 odsto

U prošloj godini rast tržišta osiguranja u Srbiji iznosio oko pet odsto, a u 2011. ono porasti za oko 10 procenata, ocenio je Branko Krstonošić.
Predsednik Upravnog odbora Wiener Städtische osiguranja kaže i da je 2010. ta osiguravajuća kuća zabeležila rast od šest procenata, bez obzira na usporavanje privrede zbog posledica svetske ekonomske krize, dok u narednoj godini očekuje porast od oko 13 procenata, rekao je Krstonošić.

On je rekao da ce osiguravajuće kuće nastaviti razgovore sa predstavnicima države o predlogu da država stimuliše razvoj životnog osiguranja tako što će emitovati hartije od vrednosti, koje bi bile sa periodom ročnosti od 10 godina i vise, jer se uglavnom i životna osiguranja zaključuju na taj period.

Osiguravajuće kuće bi prikupljenu premiju usmeravale na kupovinu hartija od vrednosti, čime bi i država imala najkvalitetnija dugoročna sredstva, dobijena pod povoljnim uslovima, koja bi mogla koristiti za investiranje u infrastrukturu i druge kapitalne projekte.

Krstonošić je rekao da na domaćem tržištu kapitala nema dovoljno kvalitetnih hartija od vrednosti, u koje bi Wiener Städtische moglo da investira i ostvari dobit, bez izlaganja suvišnom riziku.

Vienna Insurance Groupa, čiji je Wiener Städtische osiguranje deo, je u 2010. godini završila grinfild investiciju vrednu oko 43 miliona evra, izgradnjom poslovne zgrade “VIG Plaza” na Novom Beogradu, koja se svrstava u “pametne zgrade” zbog velikog broja senzora i automatike za klimatizaciju i bezbednosni nadzor, kao i nekoliko kilometara telekomunikacionih kablova za telefone, Internet i internu komunikaciju unutar objekta.

Osim centrale Wiener Städtische osiguranja, u “VIG Plazi” se nalaze i prostorije “Erste banke”, “Unicredit lizinga”, marketinške agencije NOA i drugih firmi koje su iznajmile poslovni prostor za svoje potrebe.

Be the first to comment

Leave a Reply