Zašto je bitno životno osiguranje?

Prema podacima istraživačke kuće GFK sigurnost vlastite dece i štednja za penziju najčešći su razlozi štednje građana. Iako je prosečna premija životnog osiguranja kod nas i do pet puta manja od svetskog proseka, klima se polako menja. Sve je više onih koji uviđaju prednosti životnog osiguranja i smatraju ga pametnim finansijskim i životnim potezom.

Zato smo pripremili kratak i informativan uvod u osnove životnog osiguranja kako bismo Vam razjasnili osnovne pojmove i ponudili početnu tačku u Vašoj potrazi za idealnim životnim osiguranjem.

zivotno osiguranje1. Zašto je dobro imati životno osiguranje?

Polisa životnog osiguranja je idealan izbor ako želite osigurati budućnost svoje porodice jer se novac u slučaju smrti osiguranika isplaćuje Vašim naslednicima.
S druge strane, nakon isteka ugovora, Vi podižete osiguranu svotu koja se uvećava za pripisanu dobit. Zato, ako su vam u životu važni sigurnost Vaše familije i štednja za penziju, svakako razmislite o životnom osiguranju.


2. Šta je premija i koliko moram uplaćivati mesečno u životno osiguranje?

Premija je zapravo novčani iznos koji treba da uplatite na osnovu ugovora koji ste sklopili s osiguravajućom kućom. Iznos možete uplaćivati godišnje, polugodišnje, kvartalno ili mesečno. Koliko ćete uplaćivati zavisi od Vas, tj, od iznosa koji želite dobiti po isteku polisse. Ako želite više novca, iznos premije će biti veći, a za nešto niže svote biće dovoljno uplaćivati nekoliko desetina evra mesečno. O kojim se, po prilici, svotama radi možete proveriti putem brzog i informativnog kalkulatora životnog osiguranja.

3. Šta je osigurana suma?

To je novac koji ćete dobiti nakon isteka polise. Ipak, to nije sve na šta možete računati. Osim osigurane sume, osiguravajuća kuća Vam je dužna isplatiti i pripisanu dobit koja zavisi od poslovanja društva. S obzirom da visina Vaše dobiti zavisi od poslovanja društva, najbolje je odabrati stabilnu i jaku osiguravajuću kuću. Svakako proverite i aktuelne ponude i reklamne poruke osiguravajućih kuća iza kojih se često krije dobra prilika da se otisnete u vode životnog osiguranja.

Child's drawing happy family on the holiday car trip4. Osigurali smo se, i šta sada?

Možete da sami sebi čestitate jer ste vlasnik polise koja je u razvijenim zemljama nešto sasvim uobičajeno. U Evropi, primjerice, jedna osoba ima više polisa osiguranja pa svakako razmislite i o toj opciji. Pametni biraju sigurnost i dobitak, a to je nešto što svi želimo, zar ne?

Ukoliko Vas interesuje životno osiguranje, saznajte lako i kliknite ovde