Životno osiguranje Viner štetiše i u Crnoj Gori

Kompanija Viner štediše životno osiguranje Podgorica (Wiener Stadtisće) dobila je licencu za prodaju životnog osiguranja u Crnoj Gori.Tako je austrijska osiguravajuća grupa nastavila strategiju širenja mreže i sada je prisutna u 24 zemlje centralne i istočne Evrope uključujući Srbiju.
Viner štediše je ocenio da je Crna Gora sa 670.000 stanovnika jedno od manjih tržišta u regionu ali da njeno tržište osiguranja ima veliki potencijal za razvoj.
U Crnoj Gori je gustina osiguranja, odnosno godišnja premija po stanovniku, 95 evra, dok je udeo osiguranja, odnosno udeo premija u bruto društvenom proizvodu, 1,8 odsto, navela je osiguravajuća kuća.
Poređenja radi, u 2008. je u 15 zemalja EU udeo osiguranja bio 8,7 odsto dok je gustina osiguranja bila veća od 2.500 evra.
U prvom kvartalu ove godine, prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori su se osiguranjem života bavile kompanije Delta đenerali, Unika, Atlas lajf i Merkur osiguranje dok se kuća Lovćen osiguranje bavila i životnim i neživotnim osiguranjem.
Takođe je 21 pravno lice obavljalo poslove zastupanja osnosno posredovanja u osiguranju.
Viner štediše van matičnog austrijskog tržišta, posluje i u Albaniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj, Turskoj, Mađarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply