Banca Intesa i “Generali” predstavili “Agroprotekt kredit”

Zajam i osiguranje poljoprivredne proizvodnje u jednom proizvodu

Banca Intesa, u saradnji sa kompanijom “Generali Osiguranje Srbija” i KfW Razvojnom bankom Nemačke, razvila je “Agroprotekt kredit“, jedinstveni proizvod na tržištu namenjen finansiranju poljoprivredne proizvodnje sa integrisanom polisom osiguranja useva.
“Agroprotekt kredit” može se koristiti za finansiranje nabavke obrtnih sredstava i repromaterijala za proizvodnju ratarskih kultura – pšenice, ječma, kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje, i uključuje polisu osiguranja useva od osnovnih rizika koji obuhvataju grad, požar i udar groma. Kredit je namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima fizičkih lica, kao i pravnim licima i preduzetnicima koji se bave ratarstvom i registrovani su na teritoriji AP Vojvodine.

– Ovaj inovativni proizvod koji smo kreirali u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima predstavlja još jednu potvrdu strateškog usmerenja Banca Intesa da pruža podršku sektoru agrara kao ključnom nosiocu ukupnog privrednog razvoja, ali i našeg opredeljenja da stalnim radom na unapređenju proizvoda jačamo odnose sa klijentima u segmentu poljoprivrede. Jedinstvene karakteristike “Agroprotekt” kredita će omogućiti poljoprivrednicima da u jednom proizvodu dobiju i neophodna finansijska sredstva i osiguranje od potencijalne štete bez dodatne naknade, čime ćemo im omogućiti da po konkurentnoj ceni obezbede repromaterijale po svom izboru i potrebama i o istom trošku osiguraju svoje useve bez obzira na vremenske prilike i nepogode, a polisa je dodatna garancija da će im investicija biti vraćena – izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom u banci Intesa.

pozar_poljoprivredaAgroprotekt kredit” dostupan je indeksiran u evrima i u dinarima, i odobrava se u iznosu od 1.000 do 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 12 meseci. Krediti indeksirani u evrima dostupni su uz kamatnu stopu od 6,5% na godišnjem nivou, dok dinarski model kredita banka plasira sa godišnjom kamatnom stopom od 9,9%. Dinamika otplate kredita je prilagođena specifičnim potrebama poljoprivrednika, a u skladu sa tim pozajmljena sredstva se mogu vraćati u vidu mesečnih, tromesečnih ili šestomesečnih rata, ili jednokratno, u celosti, po dospeću kredita.

– Razvijanjem ovog jedinstvenog proizvoda na našem tržištu, klijentima Banca Intesa omogućeno je da na jednostavan način obezbede zaštitu svoje investicije, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koja podrazumeva profesionalizaciju, povećanje ulaganja i usku specijalizaciju, ne ostavlja prostor proizvođaču za nepredviđene gubitke. Mi već godinama blisko sarađujemo sa poljoprivrednim proizvođačima i znamo sa kojim izazovima i rizicima se svakodnevno susreću. Strateško usmerenje “Generali Osiguranja Srbija” je da pruži najbolju moguću podršku poljoprivredi kroz nove proizvode i najbolje uslove osiguranja. Polisa osiguranja koja je uključena u “Agroprotekt kredit” u slučaju štete obezbeđuje servisiranje kredita od strane “Generali Osiguranja Srbija” – istakao je Branko Novaković, direktor Sektora za eksternu prodaju i bankoosiguranje “Generali Osiguranja Srbija“.

osiguranje-poljoprivredeKredit je razvijen u okviru kreditne linije u vrednosti od 8 mil EUR koju su Banca Intesa i KfW Razvojna banka potpisale u decembru 2015. godine.

– Kako je jedan od najvažnijih ciljeva KfW Razvojne banke u Srbiji jačanje finansijskog sektora, veliko nam je zadovoljstvo da budemo deo projekta kojim se poboljšavaju mogućnosti finansiranja poljoprivrednog sektora. KfW banka je u prethodnom periodu kroz nekoliko inovativnih projekata razvila nove proizvode u sektorima energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i poljoprivrede i plasirala više od 500 mil EUR subvencionisanih kredita. Proizvod koji predstavljamo danas je sastavni deo Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, i predstavlja početak programa koji ce povećati pristup kreditiranju za preduzeća koja su do sada imala poteškoće u dobijanju kredita – rekao je Arne Gos (Arne Gooss), direktor kancelarije KfW Razvojne banke u Beogradu.