Beogradska berza u hibernaciji

Šef odeljenja za poslove korporativnog agenta Fime internešenel (International) Tijana Cvetković izjavila je da je Beogradska berza februar pregurala u stanju hibernacije.

– Ostaje da se vidi da li će mart i objavljivanje finansijskih rezultata kompanija za prethodnu godinu bar malo oživeti trgovinu na Berzi ili ćemo i dalje čekati neko novo proleće – rekla je Cvetković. Poslednja nedelja februara na Beogradskoj berzi bila je u znaku rasta prometa i pada vrednosti berzanskih indeksa.

– Ukupan nedeljni promet u sedmici između 22. i 26. februara vredeo je gotovo 260 miliona dinara i realizovan je uglavnom u trgovini akcijama, dok je trgovina obveznicama stare devizne štednje činila svega 23 odsto nedeljnog prometa – navela je Cvetković.

Najviše se kod obveznica trgovalo serijom A2015, za 18 miliona dinara, a među akcijama već tradicionalno prednjači AIK banka sa ostvarenih gotovo 55 miliona. Indikatori kretanja Beogradske berze nedelju su završili u “crvenom” – Belex15 je izgubio 0,39 odsto vrednosti a Belexline 0,74 odsto. Najveći nedeljni rast cene ostvarila je Fidelinka, 27,53 odsto, a slede Globos osiguranje sa gotovo šest procenata i Veterinarski zavod Subotica sa bezmalo pet. Među gubitnicima su se našli beogradski BIP sa minusom od 39 procenata, Kredi banka sa 15,5 i Progres sa 14 procenata. Učešće stranih investitora povećano je u prethodnoj nedelji u poređenju sa trećom sedmicom februara i kretalo se oko 51 odsto sa većim učešćem u kupovnim transakcijama, navela je šef odeljenja za poslove korporativnog agenta Fime internešenel.

Be the first to comment

Leave a Reply