Dobrovoljni penzijski fondovi odolevaju krizi

Zahvaljujući konzervativnoj politici ulaganja tržište dobrovoljnih penzijskih fonodova uspešno prevazilazi izazove ekonomske krize

Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji su u poslednjih godinu dana u značajnoj meri uspeli da prevaziđu izazove globalne finansijske krize, pa se rast očekuje i tokom 2010.
Ukupna neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju februara iznosila je 7.675 milijardi dinara, što je povećanje od 52,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Snežana Ristanović, direktorka Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Raiffeisen FUTURE kaže da su ostvareni rezultati dobrovoljnih penzijskih fondova utoliko značajniji ako se ima u vidu i nedovoljna razvijenost domaćeg tržišta kapitala.
Ove godine realno je očekivati rast ovog sektora, s obzirom na pojačanu svest građana o potrebi dodatnih prihoda u starosti u vidu privatne penzije. Zahvaljujući edukaciji, građani shvataju da moraju deo odgovornosti za svoju budućnost preuzeti na sebe i da se ne mogu oslanjati isključivo na državu“, rekla je Ristanović.

Priključenje novih članova dobrovoljnim penzijskim fondovima usporeno je od početka ove godine, ali je i dalje u porastu. Fondovi u Srbiji dobili su u poslednjih godinu dana više od 14 hiljada novih članova, pa ih je sada 216.630.
S obzirom na celokupnu ekonomsku situaciju, zadovoljni smo poslovanjem. Kao konzervativni institucionalni investitori, imamo cilj da svojim članovima nakon više desetina godina ulaganja obezbedimo pristojne prihode u starosti, kao i da ovaj način štednje i ulaganja u budućnost približimo što većem broju ljudi“, rekla je Snežana Ristanović.
Ukupna imovina DPF Raifeisen FUTURE na kraju februara iznosila je 720,4 miliona dinara, i po tom parametru ovaj fond zauzima tržižno učešće od 9,39 odsto.
Ristanovićeva je podsetila da je od 1. februara 2010. godine, povećan maksimalni neoporeziv iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove na 3.894 dinara.
To znači da poslodavci mogu da povećaju iznos doprinosa koje uplaćuju za svoje zaposlene do sume od 3.894 dinara, ako žele da ostanu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Takođe, zaposleni koji, nezavisno od poslodavca, uplate doprinosa vrše obustavom iz zarade do neoporezivog iznosa, ne plaćaju porez na dohodak građana“ objasnila je Ristanovićeva.

Visina dodatne penzije zavisi od iznosa koji se uplaćuje i dužine perioda uplaćivanja, ali i od prinosa koji fond ostvari u tom periodu.

Zaključno sa 31.12.2009. Raiffeisen FUTURE dobrovoljni penzijski fond ostvario je prinos od 12,14% za poslednjih dvanaest meseci, a 12,09% prinos od početka poslovanja.

Be the first to comment

Leave a Reply