Dogodine moguće poskupljenje autoosiguranja

Direktor osiguranja Unika (Uniqa) u Srbiji Zoran Višnjić ocenio je danas da bi obavezno autosiguranje moglo da poskupi od sledeće godine.

On je novinarima kazao da bi je cena osiguranja vozila u Srbiji najniža u regionu i da iznosi oko 90 evra u proseku, dok je u Makedoniji oko 120 evra, u Crnoj Gori 140, a u Hrvatskoj 180 evra.

Višnjić je naveo da je novi Zakon o saobraćaju doprineo smanjenju broja udesa u Srbiji, ali da su oštaćenja na automobilima u sudarima dosta česta, što povećava troškove osiguravajućih kompanija zbog čega bi trebalo povećati cene autoosiguranja.

Kako je naveo Višnjić, osiguranje Unika je u prethodne dve godine, prema podacima Narodne banke Srbije, bilo najažurnije u isplati štete po polisama osigranja vozila, a isti rezultat ima i tokom devet meseci ove godine.

Unika je u Srbiji u prvih šest meseci ove godine imala premiju od 1,68 milijardi dinara što je za 32 odsto više nego u istom periodu 2009, kazao je on.

Višnjić je naveo da je udeo Unike na srpskom tržištu osiguranja na kraju juna bio 5,6 odsto, pošto je ukupna premija osigranja u Srbiji iznosila oko 30 milijardi dinara.

Srpsko tržište osiguranja u ovog godini je raslo po stopi oko pet odsto, kazao je on i procenio da će i na kraju 2010. godine rast ostati na tom nivou, ako se računa iznos premije u dinarima.

Višnjić je naveo da ukoliko se premija osiguranja preračuna u evre, srpsko trzište osiguranja je u stagnaciji.

Be the first to comment

Leave a Reply