Država subvencioniše osiguranje od suše

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je danas da je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je registrovanim poljoprivrednicima omogućila da se osiguraju od suše. Država će svakom osiguraniku dati subvencije od 40 odsto iznosa premije, što znači da će poljoprivrednici po hektaru osiguranog kukuruza umesto 2.500 plaćati oko 1.500 dinara po hektaru, kazao je on prilikom predstavljanja osiguranja od suše kompanije Delta djenerali na gazdinstvu Ljubiše Gajišina u selu Djurdjevo.
Dragin je ocenio da će zbog toga što je bilo dosta štete od suše u poslednje vreme, nova vrsta osiguranja biti dobra zaštita za
poljoprivrednike.
Generalni direktor Delta djeneralija Nebojša Divljan je rekao da je ta kompanija, na osnovu najboljih evropskih iskustava, ponudila novu uslugu domaćim poljoprivrednicima.
Mi smo učinili prvi korak, a na poljoprivrednicima je da menjaju svoje navike, kazao je on i dodao da bi ta vrsta osiguranja trebalo da ih motiviše da se zaštite od prirodne katastrofe.Divljan je pohvalio podsticaje od strane države i rekao da su te mere poput najboljih svetskih iskustava u toj oblasti.
Vlasnik imanja Ljubiša Gajišin je kazao da godinama osigurava useve od grada i da se odlučio da ih osigura i od suše, jer je proizvodnja izuzetno skupa da bi se rizikovalo. Prema njegovim rečima, ove godine od suše je osigurao oko 15 hektara, što je trećina njegovog imanja, dok sledeće godine planira da osigura sve useve.
Osiguranje rizika od suše ove godine namenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima koja proizvode semenski ili merkantilni kukuruz, a kompanija Delta Djenerali planira naredne godine osiguranje od suše svih ostalih poljoprivrednih useva.

Be the first to comment

Leave a Reply