Ekonomja SAD verovatno ubrzala rast u četvrtom kvartalu


Američka ekonomija je u četvrtom kvartalu verovatno ojačala bržim tempom nego u prethodna tri meseca, podstaknuta najvećim rastom potrošačkih izdataka za četiri godine i povećanjem izvoza, procenili su ekonomisti koje je anketirala agencija Blumberg. Bruto domaći proizvod (BDP) je, prema njihovoj proceni, povećan 3,5 odsto na godišnjem nivou, prema rastu od 2,6 procenata u trećem kvartalu. Današnja procena Blumberga je prva od tri koje će biti objavljene za četvrti kvartal, pri čemu su ostale dve planirane za februar i mart  kada će biti na raspolaganju više informacija.

Kompanije “Ford motor” i “Epl” su među onima koje su imale najviše koristi od povećanja potrošačkih izdataka  koji će, kako se očekuje, ove godine dalje porasti zahvaljujući smanjenju poreza i samim tim povećanju količine novca koji ostaje na raspolaganju Amerikancima.

Kreatori politike američke Uprave federalnih rezervi su ove sedmice saopštili da  povećanje ekonomskog rasta nije dovoljno da bi dovelo do odustajanja od plana za drugu rundu stimulusa koja će uliti 600 milijardi dolara u finansijska tržišta.Potrošački izdaci, koji učestvuju sa oko 70 odsto u američkoj ekonomiji, porasli su u četvrtom kvartalu četiri odsto u odnosu na isti period 2009, što je najbolji pokazatelj od poslednjeg tromesečja 2006, pokazala su druga istraživanja. Poverenje potrošača je, prema tim procenama, opalo u januaru kao posledica rasta cena benzina.
Ekonomisti takođe očekuju da izveštaj američkog ministarstva rada, koji treba da bude objavljen danas,  pokaže da je indeks troškova rada povećan u četvrtom kvartalu 0,5 odsto, posle rasta od 0,4 procenta u prethodnom tromesečju.

Be the first to comment

Leave a Reply