Evro uzvraća udarac

Prema zvaničnom kursu NBS, evropska valuta danas vredi 98,08 dinara, što je gotovo 1,5 dinara više nego pre dve nedelje, kada je domaća valuta dostigla rekordnu.

Najveće zasluge za jačanje dinara u ovoj godini ima ulaganje banaka u državne hartije od vrednosti koje još nije splaslo.
Tako je i poslednja emisija šestomesečnih zapisa u celosti prodata pre četiri dana, a država je uzela dve milijarde dinara.

Analitičari ocenjuju da je na trenutno jačanje evra svakako uticala najava NBS da će intervenisati kupovinom 40 miliona evra. Prognoze bankara ukazuju da će devizni kurs do kraja godine biti relativno nestabilan, a evro će u proseku iznositi oko 100 dinara.
Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da najava intervencija NBS na deviznom tržištu pre svega ima psihološki uticaj.
– Suma od 40 miliona evra je mala i ne može značajno da utiče na kurs. Pre će biti da je najava NBS psihološki pogurala evro nagore – smatra Kovačević.

On napominje da kretanje kursa od početka godine nije realno i da jačanje domaće valute nema realnih osnova.

Kretanje kursa uglavnom je podstaknuto prodajom trezorskih zapisa i velikim interesovanjem banaka za kupovinu ovih hartija. Dokle god banke budu htele da kupuju zapise, kurs dinara neće se mnogo pomerati. Država mora da pokrije veliki deficit budžeta, a ovo se pokazalo kao pogodan izvor prihoda – ističe Kovačević, i dodaje da veće slabljenje dinara sprečava i veliki priliv doznaka iz inostranstva koje su prošle godine dostigle rekordan iznos.

Analitičari „Erste grupe” predviđaju da će prosečan kurs evra u ovoj godini biti nešto iznad 100 dinara, a da će se evropska valuta tokom godine kretati u intervalu od 95 do 105 dinara za evro.
Podsetimo da je dinar ove godine imao rekordnu vrednost 23. maja, kada je evro vredeo 96,7 dinara. Najniža vrednost dinara prema evru bila je 4. novembra 2010. godine, kada je srednji kurs bio 107,5 dinara za evro.

Be the first to comment

Leave a Reply