Gasprom: položena prva cev za Severni tok

Gasprom je počeo sa radovima na gasovodu “Severni tok”, a tim povodom najavljeno je i veliko slavlje kome će prisustvovati i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.Ruska energetska kompanija “Gasprom” počela je radove na izgradnji gasovoda “Severni tok” i prva cev je položena na dno Baltičkog mora, izjavio je izvor u “Gaspromu” koji se pozvao na izvršnog direktora te kompanije Alekseja Milera.
Miler je predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva obavestio u telefonskom razgovoru u utorak da su počeli radovi na postavljanju “Severnog toka” i da je svečanost povodom početka izgradnje planirana za 9. april u regionu Viborga.
Na svečanosti će učestvovati visoki predstavnici zemalja učesnica u tom projektu, kao i Evropske komisije, a Medvedev je takođe potvrdio nameru da prisustvuje, ukazali su u “Gaspromu”.
Gasovod “Severni tok”, dužine oko 1.200 kilometara, predstavlja novu maršrutu za izvoz ruskog prirodnog gasa u Evropu. Puštanje u rad prve linije kapaciteta od 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje planirano je za 2011, dok će izgradnja druge linije do 2012. omogućiti da se propusna moć poveća na 55 milijardi kubika godišnje, prenela je agencija RIANovosti.
Akcionari “Severnog toka” su ruski “Gasprom” s udelom od 51 odsto, nemačke kompanije “Vinteršal holding” i “E.ON Rurgas” sa po 20 odsto akcija i holandska firma “Gasuni” s udelom od devet odsto. Francuski koncern “GDF Suec” takođe planira da se priključi tom projektu s učešćem od devet procenata.

Be the first to comment

Leave a Reply