Hipo banka zbog balkanskih poslova pod istragom u Austriji?

Specijalni istražni organi, koji rasvetljavaju slučaj “Hipo Alpe Adrija banke”, preispituju poslovanje ove banke na Balkanu, piše bečki nedeljnik “Format”.

Ova banka je pokušala da proda očigledno bezvredne nekretnine i placeve sopstvene firme koja se bavila nekretninama, ali je plan propao zbog veta koji je stavila osiguravajuća kompanija “Gracer vekselsajtige” (Grazer Wechselseitigen), koja je deo “Grave grupe”(Grawe).

Pravosudni organi trenutno analiziraju četiri, prema njihovom mišljenju, veoma sumnjiva projekta vezana za nekretnine. Tri projekta su išla preko hrvatskih firmi, a četvrti preko srpskog “Blok 67 d.o.o.”

Ovo srpsko preduzeće bilo je uključeno u izgradnju jednog stambenog naselja u Beogradu, koju je trebalo da finansira “Hipo banka”, navodi “Format”.

Nedeljnik citira nalog za pretres od prošle nedelje, u kojem piše da, “iako se ispostavilo da firma nije mogla da realizuje ovaj projekat zbog nastupajućih rizika, uprava “Hipo internešenel” je pokušala da te nekretnine interno proda “Hipo Alpe Adria Imobilien AG””.

Nakon sto je “Grave” osiguranje stavilo veto,”Hipo” je sam otkupio celokupan projekat. Na prvobitno odobreno finansiranje dodato je još 17,5 miliona evra i troškovi projekta su eksplodirali sa 150 na 237 miliona evra, tvrdi “Format”.

Kod srpskog preduzeća se, prema pisanju nedeljnika, radi o sestrinskoj firmi austrijske “CEE Invest Holding”, čiji je je osnivač raniji poreski savetnik “Hipo”.

Nejasno je, takodje, da li je on taj posao vodio kao poverenik ili ga je radio za sebe. Njegovo preduzeće negovalo je tesne veze sa bivšim šefom “Hipo” Ginterom Štridingerom. Štridingerovo preduzeće “Rubikon Invest AG” je od “CEE Investment Holding” dobilo veliku pozajmicu.

“Format” ukazuje da su i tri projekta u Hrvatskoj, koja su sumnjiva istražnim organima, vezani za slične probleme

Be the first to comment

Leave a Reply