I dalje nerazvijeno tržište osiguranja u Srbiji

 

Tržište  osiguranja u Srbiji stabilizovalo se, ali još nije dovoljno razvijeno. Udeo premija u bruto domaćem proizvodu 2,7 odsto, što je daleko manje od zemalja EU. Premija po stanovniku iznosi 109 dolara, dok je u Sloveniji 1.500 dolara, a u Hrvatskoj 430 dolara.

Ovo ističe Mira Erić-Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, ukazujući da je porastao udeo životnog osiguranja od 2004. godine za četiti puta. To osiguranje imalo je i prošle godine rast. Lane je udeo životnog osiguranja bio 14,7 odsto, što je za 2,5 odsto više nego 2008. godine.

– Obavezno osiguranje nije osetilo efekte krize, a 2009. godine najviše je smanjeno kasko osiguranje za 10 odsto i premije osiguranja imovine za šest odsto – kaže je Mira Erić-Jović.

Životno osiguranje, prema mišljenju Kristofa Cetla, predsednika UO Grave osiguranja, moglo bi bude značajan segment za rešavanje penzione problematike u Srbiji.

Udeo premija u bruto domaćem proizvodu 2,7 odsto. Osiguravajuće kompanije u Srbiji zalažu za “francuski sistem”, koji podrazumeva da se klijentima svake godine vraća 25 odsto premije životnog osiguranja uplaćene u prethodnoj godini, što bi stimulisalo razvoj životnog osiguranja u Srbiji, dok bi se osiguravajuće kuće obavezale da sredstva ulože u dugoročne državne obveznice.

– Zbog toga smo predložili da država izdaje dugoročne obveznice u deviznom iznosu, pre svega u evrima, sa odgovarajućim prinosom – ističe Cetl. – Ovakve hartije smo predložili jer su obaveze osiguravajućih kompanija u devizama, tako da one i moraju da ulažu u stranoj vlauti i da za to ulaganje svojim korisnicima isplaćuju određeni odgovarajući prinos.

Be the first to comment

Leave a Reply