ISTRAŽUJEMO: Pregled TOP 10 osiguravajućih društava u Srbiji

Kao što smo i najavili,  Centar za unapređenje osiguranja u Srbiji,  objavljuje prvih 10 osiguravajućih društava na tržištu osiguranja u Srbiji – PO VISINI OSTVARENE PREMIJE,  razvrstane po predmetu osiguranja na Životno i Neživotno osiguranje,  kao i ukupnu ostvarenu premiju u 2009. godini poslovanja.

Napomena: sve premije su izražene u hiljadama RSD


kliknuti za uvećanje tabela

„Dunav osiguranje“ je, po visini ostvarene premije, najveća osiguravajuća kuća u zemlji, a „Delta Đenerali“ pretekao je „Viner štetiše“ i postao lider u prodaji životnog osiguranja u Srbiji.T

Tržište osiguranja u Srbiji  beleži povećanje ukupnog obima ostvarene premije.

„Delta Đenerali“ osiguranje ima najveće povećanje tržišnog učešća i postaje lider u prodaji osiguranja života, sa ostvarenom premijom od preko dve milijarde dinara, tj. tržišnim učešćem od 26,23 odsto. Za njim je „Viner štetiše“, zauzevši 25,2 procenta tržišta dok je treće mesto po visini premije ostvarilo „Grave osiguranje“, sa 1,7 milijardi dinara. Visoka koncentracija tržišta životnih osiguranja ogleda se u činjenici da prva tri društva po visini premije zauzimaju čak 73,04 odsto ukupnog tržišta.

Osiguravajuće kompanije u oblasti neživotnih osiguranja zadržavaju sličnu strukturu kao i prethodne godine, sa učešćem prve tri kompanije u ukupnoj premiji od 70,27 odsto.

Lider na tržištu je „Dunav osiguranje“ sa 14 milijardi dinara ostvarene produkcije i 30,85 odsto tržišnog učešća, dok je DDOR sa premijom od 10,6 milijardi dinara, zauzeo 23,4 odsto tržišta. Treće mesto i 16,02 procenta tržišta ima „Delta Đenerali osiguranje“.


izvor: portal o osiguranju www.osigurajtese.rs i Centar za unapređenje osiguranja

Be the first to comment

Leave a Reply