„Konte” osiguran na samo 40.000 evra

Turistička agencija „Konte”, čiji je vlasnik Želimir Šimpraga uhapšen zbog prevare putnika, ima ugovor o osiguranju sa kompanijom „Triglav Kopaonik” i postoji mogućnost da turisti bar delimično dobiju nadoknadu za pretrpljenu štetu.
Ako agencija ode u stečaj ili je nelikvidna, postoje uslovi da se od osiguravajuće kuće naplati šteta, potvrđeno je Pressu u „Triglav Kopaoniku”. Prema nezvaničnim informacijama, „visina” osiguranja koje ima agencija „Konte” pokriva sumu od 40.000 evra. U „Triglav Kopaoniku” kažu da se trenutno radi na prikupljanju svih neophodnih informacija i dokumentacije.
– U slučaju da se potvrdi da za to postoje svi potrebni uslovi, „Triglav Kopaonik” će izmiriti svoje obaveze. Prema uslovima osiguranja, zahteve za naknadu štete dostavlja osiguranik, u ovom slučaju turistička agencija, koja zbog privremene nelikvidnosti (blokade) ili stečaja nije u mogućnosti da izvrši svoje obaveze prema putnicima i time im prouzrokuje štetu. Ukoliko oštećeni putnik sam podnosi zahtev za naknadu štete, neophodno je da dostavi svu dokumentaciju koja mu je dostupna. Kada ima više oštećenih sa ukupnim zahtevom koji prevazilazi osiguranu sumu, neophodno je utvrditi osnovanost svih i isplatiti umanjenu naknadu srazmerno visini svake pojedinačne štete – kažu u „Triglav Kopaoniku”.
„Kako zaključuju, kada će biti moguće aktivirati polisu ne zavisi od njih, već od brzine nadležne turističke inspekcije i drugih državnih organa.
Jedan od oštećenih putnika i organizator protesta ispred agencije Slobodan Pešić kaže da se radi o sumi od ukupno 40.000 evra, koliko je na raspolaganju od „Triglava”. Prema njegovim rečima, to je nedovoljno, jer oštećenih ima mnogo, a šteta iznosi više od 200.000 evra.
– Nas je 220 koji smo uplatili aranžmane u agenciji „Konte”, koje smo prosečno plaćali po 900 evra. Problem stvara i to što se za nadoknadu iz osiguranja mora pribaviti gomila papira. Što od same turističke agencije, koja je sada zatvorena, što od policije. To je jedno vrzino kolo – smatra Pešić.
Vlasnik agencije „Argus” Aleksandar Vučković kaže  da oni posluju tako što partnerima u inostranstvu sve plaćaju preko računa.
– Uglavnom radimo paket aranžmane, pa kada se formira grupa putnika, kada se putovanje potvrdi, onda oni nama dostave profakturu i mi im sa našeg deviznog računa platimo na njihov devizni račun. Svim našim partnerima plaćamo na račun. Tako se radi i tako bi i trebalo da se radi – tvrdi Vučković.

Be the first to comment

Leave a Reply