Krivična tužba zbog “ne lovite pokemone nego muslimane”

Češka osiguravajuća kompanija je podnela krivičnu prijavu jer se društvenim mrežama širi fotomontaža njene reklame sa izmenjenim, antimuslimanskim tekstom.
Kompanija “Kooperativa” je iskoristila pomamu za “pokemonima” tako što je na autoputu postavila reklame “Ne lovite pokemone dok vozite”, ali ubrzo se na internetu pojavila fotomontaža te reklame s tekstom “Ne lovite pokemone, nego muslimane”.
Krajem prošle sedmice je na javni poziv “Kooperative” anti-izbeglička i anti-muslimanska organizacija “Blok protiv islamizacije” uklonila s Fejsbuka tu ksenofobnu i rasističku foto-montažu, ali hiljade Čeha, među njima i autor foto-montaže, i dalje da objavljuju tu sliku.
Pokemon-Go-Drive“Koooperativa” je zato sada podnela krivičnu prijavu, a priprema i zahtev za odštetu zbog kaljanja svog imidža.
“Ta fotomontaža ima elemente kršenja tuđih prava i podsticanja mržnje… i pozivanja na kršenje prava”, kazao je češkom tabloidu “Blesk” Milan Kanja, portparol te osiguravajuće kompanije, druge najveće u Češkoj.