Kriza u evrozoni odraziće se na zemlje zapadnog Balkana

Kriza u evrozoni odraziće se na zemlje zapadnog Balkana koje imaju sopstvene valute, ali i na Crnu Goru koja jedina u regiji kao zvanično sredstvo plaćanja koristi evro.

Analitičar deviznog tržišta Atlas kepitel partnersa, Željko Bogojević, smatra da bi pad evropske u odnosu na američku valutu imao pozitivne efekte za Crnu Goru, kada bi ona bila izvozno orijentisana.

“Kako Crna Gora izvozi samo aluminijum, koji se na sreću plaća u dolarima, čija vrijednost raste, od toga će koristi imati Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Sa druge strane, uvozimo gorivo koje se plaća u dolarima i prodaje u eurima, tako da gubimo na kursnoj razlici koja postoji između dvije valute”, rekao je Bogojević Radiju Slobodna Evropa.

KAP je jedan od najvećih crnogorskih izvoznika, koji zavisi od cene aluminijuma na svetskom tržištu. Pad vrednosti evra u poređenju sa američkom valutom mogao bi koristiti kompaniji, koja aluminijum prodaje za dolare, a većinu obaveza izmiruje u evrima.

Analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović, tvrdi da su rast vrednosti dolara i povoljne cene aluminijuma pozitivno uticali na poslovanje proizvođača tog metala u svetu, a samim tim i na KAP.

On smatra da bi taj pozitivan trend mogao umanjiti novi pad cijena aluminijuma u maju, a moguće i tokom leta.

“Za razliku od februara, kada su cene metala samo na kratko osetno pale, a potom nastavile da rastu, sada već možemo govoriti o značajnijoj korekciji, koja će se odraziti i na tržište metala, ali i nafte”, rekao je Đukanović.

On je dodao da na potražnju za naftom i metalima, uporedo sa dešavanjemu Evropi, utiče pooštravanje monetarne politike u Kini, u cilju obuzdavanja inflacije i rasta ekonomije.

“Cijena tone aluminijuma iznosi 2059 USD, ali se danas i sjutra očekuje pad. Zbog toga je moguće da krajem sedmice ili početkom naredne padne na ispod dvije hiljade USD”, saopštio je Đukanović.

Cena aluminijuma je krajem aprila bila 3,44 hiljade USD za tonu, dok je bakar u odnosu na kraj prošlog meseca pojeftinio hiljadu USD.

Bogojević je kazao da u ovom trenutku ne veruje u uspeh projekta evro obveznica, koje Crna Gora emituje na međunarodnom tržištu kako bi se zadužila.

“Ne verujem da ćemo imati koristi od EU, s obzirom na to da je kriza duboko zavladala. Sumnjam da ćemo imati ikakve pomoći od EU dok se ne reši problem u Grčkoj, a zatim i u Španiji, Portugaliji i Italiji”, zaključio je Bogojević.

Evro je u sredu na međunarodnim tržištima pao na najniži nivo prema dolaru za godinu, zbog straha od širenja grčkih problema na druge delove evrozone.

S takvim raspoloženjem na tržištima, evro je oslabio na 1,2936 USD, najniži nivo od aprila prošle godine. Kasnije se oporavio na 1,298 USD.

Pod pritiskom strahovanja da bi se grčki dužnički problemi mogli proširiti na druge takozvane rubne ekonomije evrozone poput Španije i Portugalije, evro je zabeležio najsnažniji jednodnevni pad od prošlog juna, oslabivši više od 1,5 odsto.

Evro je u ovoj sedmici izgubio gotovo tri odsto na vrednosti, budući da su ulagači i dalje izuzetno sumnjičavi da će Grčka biti u stanju da sprovede teške mere stroge štednje obećane u zamenu za 110 milijardi EUR vredan paket finansijske pomoći Evropske unije i MMF-a.

Be the first to comment

Leave a Reply