MMF: Kontrolisaćemo Vladu Srbije

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda je odobrio sedmu reviziju kreditnog aranžmana Srbije sa tom finansijskom institucijom. Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik je potvrdio da je time Srbiji omogućeno da povuče 365 miliona evra namenjenih deviznim rezervama.

Bogdan Lisovolik: MMF odobrio Srbiji još 365 miliona evra

Kreditni aranžman koji se završava sredinom aprila, bio je ukupne vrednosti 2,9 milijardi evra, ali Srbija je do sada povukla oko polovine – 1,5 milijardi evra.

“MMF će kontrolisati kako će Vlada isplatiti zakonsku povišicu budžetskim korisnicima i penzionerima koja im sleduje u maju”, rekao je Lisovolik.
Ta povišica će se obračunavati na primanja u aprilu, a trebalo bi da bude usklađena sa rastom inflacije u prva tri meseca ove godine. Lisovolik očekuje da se Vlada Srbije uskoro izjasni da li želi nastavak saradnje sa MMF kroz neku vrstu aranžmana.

Po završetku dogovora o sedmoj reviziji u februaru ove godine, predstavnici Vlade su najavili da će zatražiti novi aranžman sa MMF tako što bi ta finansijska institucija imala neku vrstu savetodavne uloge.

To bi, kako je najavljivano, bio “aranžman iz predostrožnosti” gde bi MMF imao kontrolnu i savetodavnu ulogu, a u slučaju potrebe za finansijskom pomoći Srbiji, aražman bi postao kreditni.

Be the first to comment

Leave a Reply