Navala na subvencionisane kredite


Interesovanje građana za subvencionisane gotovinske i potrošačke kredite i drugi dan od kada su Inteza i Komercijalnoj banka počele da primaju zahteve se ne smanjuje. U Komercijalnoj banci je za dva dana podneto oko 3.000 zahteva. Od juče je u program ušla i Eurobanka EFG,a očekuje se da se narednih dana uključe i ostale banke. Odobravanje ovih zajmova počeće od 9.aprila, kada i zvanično na snagu stupa Uredba o subvencionisanju kratkročniih pozajmica za građane.
U redovima,pred šalterima,građani se najviše interesuju za keš kredite,a najborjniji su,barem u Komercijalnoj banci bili penzioneri,sa skromnim primanjima. Tako je jedan naš sugrađanin zaitneresovan za gotovinski kredit,a pošto prima penziju od 15.000 dinara,može da uzme 120.000 dinara na tri godine. Rata posle 12 meseci grejs perioda iznosiće 5.000 dinara. Drugi je želeo da kupi frižider ,koji košta 14.500 dinara. U pitanju je model koji proizvodi Gorenje,jer potrošačke pozajmice mogu da se iskoriste za domaće proizvode. U ovom slučaju ,kamata u prvih godinu dana iznosi 90 dinara mesečno,a nakon toga, u sledeće dve godine rata je 650 dinara.
Od polovine aprila, na snagu će stupiti i nove mere Narodne banke Srbije koje omogućavaju građanima da se više zaduže,odnosno umesto do trećine,sada 40 odsto za kratkoročne pozajmice, odnosno sa 50 na 60 odsto za one koji imaju stambene kredite. Ali,ukoliko ostane na snazi, da klijenti koji već imaju kredite u stranoj valuti,sa mesečnim obavezama koje dosežu do trećine pllate,ne mogu da konkurišu za nove subvencionisane zajmove u dinarima, neke banke nude mogućnost za refinansiranje u domaćoj valuti,pod povoljnim kamatama.
Tako Unikredit,Folks,Erste i Sosijete banka omogućavaju građanima ove zajmove sa kamatom od 16 do 18 odsto na godišnjem nivou,sa rokom otplate od 60 do 96 meseci. Građani koji imaju kredite vezane za evro,mogu da pređu na dinarske, i da otplate ostatak duga na duži vremenski period, što im otvara mogućnost i da konkurišu za subvencionisane zajmove.
Ukoliko je nekome ostao dug od 3.000 evra u nekoj banci,a želi da se dodatno zaduži sa subvencionisanim kreditom u dinarima i da optereti platu sa 40 odsto,onda može da refinansira zajam,na primer, u Unikredit banci na sedam godina,sa kamatom 16,9 odsto. Rata u tom slučaju iznosi 6.123 dinara.Ova banka narednih dana još će dodatno sniziti kamate na dinarske keš zajmove.

Be the first to comment

Leave a Reply