Nov zakon za privatne penzije – veća konkurentnost među fondovima

Zakon koji reguliše oblast privatnog penzijskog osiguranja, treba da podstakne što duže ulaganje u te fondove i veću dobit. Vlada Srbije dostavila je parlamentu izmene ovog zakona.
Predlog je da se u privatnu penziju odlazi u 58. godini života, što je u skladu sa podizanjem donje granice i kod državnih penzija. Uvešće se i veća konkurencija među fondovima, uz smanjenje naknada koje se uzimaju za upravljanje prikupljenim sredstvima.

Naknade koje fondovi uzimaju za sada su ujednačene, konkurentnost među njima bi trebalo da pojača ograničenje naknada prilikom uplata i smanjenje naknade za upravljanje prikupljenim sredstvima.

Oni koji počnu sa uplatama, posle usvajanja novog zakona, jednokratno bi mogli da podignu samo 30 odsto novca, i to ne pre 58. godine.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da zakonske izmene štite smisao privatnih penzija i razloge zbog kojih se država odriče oporezivanja, što je u ovom trenutku, oko 3.900 dinara od iznosa, koji se uplaćuje u privatni penzijski fond.

“Ono što je ideja privatnih penzijskih fondova nije da vi podignete sredstva pa da kupite automobil, a da pri tome koristite podsticaj koji država daje”, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić.

Jedna od prednosti štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima jeste što članovi mogu da uplaćuju novac u skladu sa tim koliko ga i kada imaju.

Zakonske izmene omogućavaju fondovima da deo prikupljenog novca ulažu i u investicione fondove. Novina je i da su sredstva na računu pojedinca, ako kupuje prvi stan, garancija banci.

Be the first to comment

Leave a Reply