Optimizam domaćih ulagača na Berzi ne jenjava

Belexsentiment, pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, i deveti uzastopni mesec je u “zelenom” i za april je na nivou od 123,43 poena, objavila je  Berza.

Pokazatelj očekivanja učesnika u trgovini na srpskom tržištu kapitala za april osetno je povećan u poređenju sa martovskim, kada je bio 106,27 poena.

“Sudeći po vrednosti Belexsentimenta za april, optimizam domaćih ulagača ne jenjava”, komentariše aprilsku vrednost tog pokazatelja portfolio menadžer Društva za upravljanje otvorenim investicionim fondovima Rajfajzen invest Bojan Kozoder.

On, međutim, ukazuje da dosta stvari ne ide u prilog, pri čemu je na prvom mestu svakako likvidnost, jer se ne vide znaci kada bi mogla da se popravi, i dodaje da je korporativna kultura domaćih kompanija i dalje na jako niskom nivou.

“To nisu uslovi koji bi mogli privući ozbiljnije strane ulagače, jer se sigurno na domaću investicionu tražnju u takvim uslovima ne može ozbiljnije računati”, naveo je Kozoder.

On dodaje da će se nešto popraviti najavljenim izlaskom NIS-a na Berzu u junu i podseća da bi to bila prva domaća strateška kompanija čije akcije se kotiraju na domaćoj berzi.

Kozoder je ocenio i da se optimizam domaćih tržišnih učesnika izražen kroz vrednost Belexsentimenta za mart nije u praksi preneo na Beogradsku berzu gde je Belex15 prošlog meseca pao 4,06 a Belexline 2,96 odsto.

U okruženju je veći pad imao makedonski indeks, 4,90 odsto, kod hrvatskog gotovo da nije bilo promene na mesečnom nivou, dok je slovenački neznatno porastao, 0,60 odsto, naveo je portfolio menadžer Rajfajzen investa.

Kozoder je dodao i da su indeksi razvijenih zemalja prošlog meseca ostvarili neuobičajeno visok rast, što im je u omogućilo da izbrišu gubitke iz prva dva meseca ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply