Procene analitičara Dun&Bradstreet o srpskoj ekonomiji

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) objavila je da u Srbiji očekuje umereni rast realnog bruto domaćeg proizvoda u 2010. godini, navodi se u saoštenju njenog zasupnika za Srbiju, bonitetske kuće Rating (www.rating.rs).
Srbija je u majskom izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Analitičari D&B su ocenili da su kratkoročni ekonomski izgledi Srbije poboljšani, ali da je povećan socijalni rizik. Ne očekuje se da predstojeća promena guvernera dovede do suštinskih promena u ekonomskim projektima. Primećen je osetan rast srpskog izvoza u prva dva meseca 2010. godine od 20,9%, uz marginalni rast uvoza, od 2,3% odsto na godišnjem nivou. Trgovinski deficit je opao 14,1%, na 1,1 milijardu. Poboljšanje trgovinskog bilansa doprinelo je, kako se ocenjuje, slabljenje dinara koji je prema evru pao 4% od početka 2010. godine. To je za rezultat imalo povećanje izvozne konkurentnosti i suzbijanje uvoza, navodi D&B. Povećanje spoljne tražnje pospešuje, pak, industrijsku aktivnost što dokazuje rast industrijske proizvodnje u prva dva meseca, nakon 15 meseci uzastopnog pada.
Međutim, D&B ukazuje da su izgledi za povećanje domaće tražnje neizvesna rast potrošnje ograničen je povećanom nezaposlenošću, restruktivnim kreditnim uslovima, višim uvoznim cenama i veoma slabim rastom zarada. Na polju monetarne politike D&B smatra da se prostor za monetarna popuštanja smanjuje sa daljim slabljenjem dinara koji pada na nove rekordno niske vrednosti i pored intervencije Narodne banke Srbije. U izveštaju se navodi i da u ovom trenutku nije moguća pomoć od strane fiskalne politike, s obzirom da ona mora da bude restriktivna, zbog uslova dogovorenih u sklopu kreditnog aranžmana sa MMF. Vlada Srbije se kako bi ispunila zahtev MMF da smanji budžetski deficit na 4% BDP u 2010. godini obavezala na niz mera štednje. Analitičari D&B veruju da će nagoveštaji MMF oko uskraćivanja isplate kredita pomoći srpskim vlastima da održe data obećanja. To će, međutim, povećati rizik od socijalnog nezadovoljstva u narednom periodu, navodi se u izveštaju.
Inače, međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga „Dan i Bredstrit“ poboljšala je u martovskom izveštaju 2010. godine rejting Srbije sa visokorizičnih „DB5a“ na „DB4d“ i prvi put je svrstala u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Analitičari ove agencije su tada naveli da su na ovakvu ocenu uticala brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja. Politička situacija u Srbiji je najpovoljnija posle dužeg vremena. Vlada se čvrsto zalaže za ekonomske reforme, dalje unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje bližih veza sa Evropskom unijom.
Ekonomista Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta i član Ekonomskog saveta premijera Srbije izjavio je da je vrlo važno što postoji trend poboljšanja rejtinga Srbije, koji će sigurno da skrene pažnju investitora. Investitori prate ove rejtinge sa velikom pažnjom i sigurno je da će neko, ko se dvoumio da li da ulaže u Srbiju ili neku drugu zemlju sada imati lakši izbor. Ovim povećanjem rejtinga je još jednom potvrđena opravdanost Sporazuma sa MMF-om, ne samo zbog aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra, nego i zbog svih reformi koje se sprovode – naveo je Bajec.
Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetska kuća na svetu, osnovana pre više od 160. godina.

Be the first to comment

Leave a Reply