Profit Đenerali grupe skočio 52,3 odsto

Italijanska osiguravajuća grupa Đenerali (Generali) povećala je u 2009. godini profit za 52,3 odsto, na 1,3 milijarde evra, objavio je danas menadžment te kompanije na godišnjoj skupštini akcionara u Trstu.
Ukupna premija Grupe, u okviru koje u Srbiji posluje Delta Đenerali osiguranje, povećana je za 6,2 odsto u 2009. godini, na 70,5 milijardi evra, navelo je poslovodstvo.
Predsednik Uprave Đenerali grupe Antoan Bernhajm je u poslednjem obraćanju pred Skupštinom akcionara istakao da je snažan rast zabeležen tokom krizne godine pokazao da je Đenerali lider u osiguravajućoj industriji kada je u pitanju finansijska stabilnost.
“To je nagrada poslovnoj strategiji koja je uprkos finansijskoj krizi omogućila dugoročno održivo poslovanje utemeljeno na geografskom širenju i različitim kanalima distribucije proizvoda”, kazao je Berhajm koji napušta Đenerali grupu posle 37 godina.
Najveći udeo premije Đenerali je ostvario u Italiji 28,7 odsto, slede Francuska sa 22,9 odsto i Nemačka sa 21,6 odsto, rekli su na Skupštini akcionara i dodali da oko 70 odsto premije čini životno osiguranje, odnosno 48,9 milijardi evra.
Poslovodstvo Đenerali grupe istaklo je da je uprkos velikim makro ekonomskim problemima u svetu kompanija uspela da poboljša profitabilnost, posebno u drugoj polovini godine.
Uprava je na osnovu poslovnih rezultata predložila podelu dividende 0,35 evra po akciji, što je ukupno 544,9 miliona evra. Dividena za 2009. je za 133 odsto viša nego u 2008. godini.
Poslovodstvo Đenerali grupe naglasilo je da važno nastaviti širenje grupe u Aziji i Brazilu, kao jačati prisustvo u Evropi i na trežištima u razvoju.
U regionu srednje i istočne Evrope, prihod od premije iznosio je prošle godine 3,9 milijardi evra, što je 5,5 odsto od ukupne premije Đenerali grupe, naveli su na Skupštini akcionara.

Be the first to comment

Leave a Reply