Registracija vozila skuplja za 90 evra

Registrovanje automobila biće skuplje od sledeće godine, a iznos bi moglo da bude za oko 90 evra veći. Osiguravajuća društva najavljuju povećanje cene obaveznog osiguranja za motorna vozila, a nove registarske oznake doneće dodatni trošak od oko 40 evra.
Iz “Unika osiguranja” najavljeno je prošle nedelje da bi cena u 2011. trebalo da se poveća. Ovaj namet u Srbiji, u proseku, sada košta oko 90 evra, dok se za to u Makedoniji izdvaja 120, a u Crnoj Gori 140 evra. Ako osiguravajuće kuće kod nas budu nastojale da prate zemlje okruženja, premija obaveznog osiguranja mogla bi da poskupi od 30 do
50 evra.
Prema rečima Milana Cerovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravajućih kuća, poskupljenje ovih usluga moguće je već do kraja godine ili početkom sledeće.
– Komisija radi na izradi tarifa, ali kolike će biti nove cene zavisi i od toga kako osiguravajuće kuće budu poslovale u ovoj godini – kaže on. – Koliko će cena biti povećana, za sada još nije poznato.
A stručnjaci za saobraćaj, ipak, smatraju da nema razloga za povećanje cene obaveznog osiguranja.
– Broj nesreća, smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju ove godine je drastično smanjen zbog novog zakona o bezbednosti saobraćaja – kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Ako je nesreća manje, samim tim i osiguravajućim kućama ostaje više novca. Cena osiguranja određuje se na osnovu rizika, pa nema realnog opravdanja za poskupljenje. Izdavanje novih registarskih tablica, novih saobraćajnih dozvola i registarskih nalepnica za vetrobran počeće od 1. januara sledeće godine. Sve to će vozačima “izbiti” iz džepa oko 40 evra. Nalepnice će
biti menjane na svakih godinu dana, prilikom obnove registracije, dok će tablice i saobraćajna dozvola, srećom, biti izdavane na sedam godina.
Vozačima u Srbiji na teretu je od ove godine i skuplja “zelena karta”. Neophodan dokument za put u inostranstvo poskupeo je za 100 odsto – sa 1.000 na 2.000 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply