Sogaz dolazi u Srbiju

Javno preduzeće “Srbijagas” potpisalo je sa ruskim “Gaspromom” ugovor o osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije “Sogaz” u Srbiji, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je agenciji Beta kazao da će osnivački kapital nove osiguravajuće kuće biti šest miliona evra, od čega će 2,9 miliona evra izdvojiti Srbijagas, preostalih 3,1 milion ruska strana, koja će biti vlasnik 51 odsto nove osiguravajuće kompanije na srpskom tržištu – Sogaza.

Bajatović je izrazio očekivanje da će u naredne tri do četiri sedmice biti prikupljene sve dozvole za osnivanje Sogaza u Srbiji i da će postati još jedan od učesnika na srpskom tržištu osiguranja.

Kako je precizirao, u ponedeljak će biti upućen zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije u Srbiji, a nakon toga i zahtev Narodnoj banci Srbije za dozvolu za rad nove osiguravajuće kompanije.

Sogaz računa na mogućnost Srbije da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i Evropskoj uniji. Na taj način bi ruska kompanija, preko “Srbijagasa”, dobila slobodniji izlazak na tržišta drugih evropskih zemalja.

Sogaz će u Srbiji tokom prve tri godine biti usredsređen na uspostavljanje kontakata sa srpskim preduzećima, prvenstveno sa onima u kojima učestvuje ruski kapital, kao što su “Naftna industrija Srbije” (NIS), u kojoj ruski “Gaspromnjeft” učestvuje sa 51 odsto, “Jugorosgaz”, podzemno skladište gasa “Banatski dvor” i kompanije koje realizuju izgradnju projekta gasovoda “Južni tok”.

Poslovanje zajedničkog preduzeća sa stanovništvom Srbije predviđeno je za sledeću etapu njegovog razvoja.

Grupacija Sogaz posluje na ruskom tržištu od 1993. godine i predstavlja jednog od lidera u oblasti osiguranja u Ruskoj federaciji, a u poslovnoj 2009.  godini beleži rast profita od čak 47%.

Be the first to comment

Leave a Reply