SAD: Bankrotirale još četiri banke

Američke vlasti su u na kraju sedmice zatvorile još četiri banke, čija se ukupna imovina procenjuje na 2,7 milijardi dolara, čime je broj propalih banaka u ovog godini povećan na sedam. Očekuje se da tempo zatvaranja banaka u 2011. bude usporen, s obzirom na oporavak privrede Sjedinjenih Američkih Država i jenjavanje uticaja finansijske krize iz 2007-2009. U SAD je prošle godine propalo 157 banaka, a u 2009, i 140, podsetila je agencija Rojters.

Manje američke banke, sa imovinom ispod milijardu dolara, i dalje posrću i najzastupljenije su među zatvorenim u poslednje vreme. Mnoge od njih trpe teškoće zbog slabog tržišta nekretnina.
Američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) je u svom poslednjem kvartalnom izveštaju, objavljenom krajem novembra 2010, ukazala da američki bankarski sektor generalno nastavlja da se oporavlja iz finansijske krize, ali da velike banke stoje bolje od manjih bankarskih institucija.
Američki bankarski sektor je, prema tom izveštaju, ostvario u trećem kvartalu lane neto profit od 14,5 milijardi dolara, u poređenju sa 21,4 milijarde dolara u drugom tromesečju i dve milijarde dolara u trećem kvartalu 2009. godine.
FDIC je takođe saopštio da je bankarski sektor SAD ostavljao po strani manje novca radi pokrivanja mogućih budućih gubitaka, što je doprinelo rastu zarade tokom poslednjih tromesečja.
FDIC je, međutim, upozorio banke da ne smanjuju te rezerve suviše brzo, s obzirom na sadašnje stanje privrede SAD.
Uprkos povećanju prihoda bankarskog sektora u celini, manje banke su i dalje pogođene slabom ekonomijom i obimom tzv. loših zajmova, pre svega u sektoru nekretnina, ukazala je FDIC.
Broj banaka na “problematičnoj listi” FDIC je povećan na 860, sa 829 i dostigao najveći nivo od marta 1993, kada se na toj listi nalazilo 928 bankarskih institucija.
Najveći broj tih banaka neće, međutim propasti, ali lista FDIC pruža uvid koliko je američkih banaka u teškoćama.

Be the first to comment

Leave a Reply