Skup osiguravača: okupilo se 80 najjačih svetskih osiguranja

Specijalitički skup osiguravača izvoznih kredita –  okupio se 80 najjačih svetskih osiguravajućih kompanija
Međunarodna unija osiguravača izvoznih kredita i investicija – Bernska unija, okupila je ove nedelje u Beogradu više od 80 predstavnika gotovo svih vodećih osiguravača sveta.
Berne_Union_Logo-bernska-unijaKako se navodi u saopštenju Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI), oni učestvuju na Specijalističkom skupu Bernske unije – štete i regresi, koji je otvorio državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Miloš Petrović.
– Mi u Vladi Republike Srbije verujemo da aktivna članstva u međunarodnim organizacijama doprinose razvoju saradnje i razumevanja među državama i to je jedan od razloga zašto cenimo AOFI u oblasti osiguranja izvoznih kredita – rekao je Petrović.
Prema njegovim rečima, Specijalistički skup Bernske unije – štete i regresi, bavi se i problemom likvidnosti koja je, kako je rekao, od presudnog značaja za nesmetani tok ekonomskih aktivnosti i spoljne trgovine.

državni sekretar u ministarstvu privrede g. Miloš Petrović
državni sekretar u ministarstvu privrede g. Miloš Petrović

– Verujem da će nova saznanja učesnika ovog skupa biti korisna za bolji tretman potraživanja i povraćaja u spoljnoj trgovini koji utiču na rast svetske ekonomije. Ja lično čvrsto verujem da organizacije kao što su Bernska unija i Praški klub, kroz svoje aktivnosti na najbolji mogući način odgovaraju na nove poslovne izazove – poručio je Petrović.
Generalni sekretar Bernske unije Kai Projgšat izrazio je zadovoljstvo što se stručni skup po drugi put održava u Beogradu i podsetio da je tema ovogodišnjeg specijalističkog skupa štete i regresi u domenu osiguranja potraživanja.
– Na sastanku će se govoriti i o mehanizmima naplate, iskustvima u različitim zemljama, pitanjima sankcija i naplate. Bernska unija okuplja gotovo sve najveće agencije za osiguranje izvoznih kredita i stranih investicija i sa Praškim klubom ima više od 70 članica širom svetu – izjavio je generalni sekretar Bernske unije.
Direktor AOFI-ja Dejan Vukotić konstatovao je da su takvi skupovi značajni zbog razmena informacija i iskustava sa kolegama, produbljivanja postojećih i ostvarivanja novih kontakakta sa svetskim liderima u osiguranju.
– Nadam se da ćemo još jednom opravdati poverenje naših gostiju i da će se ovakvi skupovi održavati u Beogradu i u budućnosti – rekao je Vukotić.

Konferencija "Benska unija" u Beogradu, decembar 2015.godine
Konferencija “Benska unija” u Beogradu, decembar 2015.godine

AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Republike Srbije koja je osnovana 2005. kao podrška srpskom izvozu kroz osiguranje i finansiranje izvoza.
Bernsku uniju osnovali su 1934. privatni i državni osiguravači izvoznih kredita iz Francuske, Italije i Velike Britanije i sa Praškim klubom ima više 70 članica širom sveta.
Bernska unija doprinela je da se na međunarodnom planu ostvari saradnja, prihvate zdravi principi kod osiguranja i ujednače uslovi izvoznih kredita i investicija u inostranstvu.

Bernska Unija

Berne_Union-bernska-unijaBernska Unija, poznata i kao Međunarodna unija za kreditiranje i investiranje osiguravača, predstavlja internacionalnu organizaciju i zajednicu na globalnom nivou, za izvoz kredita i investicije u osiguravajućoj industriji.

Misija Bernske Unije je da aktivno učestvuje u olakšavanju prekogranične trgovine, podržavajući međunarodne principe i uzansi, izvoznih kredita i investicija. Obezbeđuje međusobnu komunikaciju među svojim članicama, organizuje forum za profesionalnu razmenu iskustava. znanja i i budućih aktivnosti.

Bernska Unija je osnovana 1934.godine od strane četiri privatnih i javnih izvozno kreditnih institucija, koje su želele da smanje komercijalne rizike za svoje strane kupce. Sedište Unije je domicilno u Bernu, Švajcarska, gde se formalno nisu sastali još od 1939.godine.