Skuplji tehnički pregled vozila za više od 150%?

Vozači u Srbiji još nisu odahnuli od povećanja troškova za nove tablice, saobraćajne i prvu pomoć, a uskoro ih očekuju i veće cene tehničkog pregleda. Od nove godine registracija vozila skuplja je za 25 odsto. Počevši od obaveznog osiguranja, administrativne, ekološke, do ostalih taksi, sve stavke povećane su u proseku za pet odsto.

Novi pravilnik o tehničkom pregledu, koji će biti donet u skladu sa novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, u izradi je, a u Udruženju tehničkih pregleda Srbije veruju da bi mogao biti obnarodovan već krajem januara.

“Izvesno je da će cene tehničkih pregleda biti više nego dosadašnje, a verujem i da će vozila starija od 15 godina, svakako, ići dva puta godišnje na redovan, obavezujući tehnički pregled”, kaže Trifun Stojanović, predsednik IO Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Ukoliko bi pravilnik bio usvojen, vlasnici mopeda bi za tehnički pregled plaćali 2.360, a motociklisti 3.540 dinara.

Cene tehničkih pregleda za automobile, koje su sada u rasponu od 750 do 2.500 dinara u zavisnosti od firme koja obavlja tehnički pregled, bile bi formirane prema kubikaži vozila.

Tako bi vlasnik automobila do 1.500 kubika plaćao 4.130 dinara, a za vozilo do 2.500 kubika cena bi bila 4.720 dinara.Najviše bi plaćali vlasnici vozila preko 2,5 litara radne zapremine – 5.310 dinara.

Cena tehničkog pregleda za kamione određivala bi se prema nosivosti. Za kamione nosivosti veće od sedam tona tehnički pregled koštao bi 14.160 dinara.
Vlasnici motokultivatora bi plaćali 2.360, traktora 3.540 dinara (i još toliko za svako priključno vozilo).

Be the first to comment

Leave a Reply