Slovenački penzioneri počeli da primaju penzije iz Srbije

Slovenački penzioneri koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji, počeli su krajem januara da primaju penzije iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije, rekla je direktorka Službe za odnose sa javnošću tog fonda Jelica Timotijević.

Ona je rekla da je otpočela isplata za 21 penzionera.

Prema njenim riječima, penzioneri iz Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji počeli su da primaju rešenja o penzijama iz te bivše jugoslovenske republike, a isplata bi trebalo da počne krajem januara ili početkom februara.

“Sredstva za isplatu penzionerima iz Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji još nisu legla na račun Fonda i čim stignu, počeće isplata”, rekla je Jelica Timotijević.

Prema podacima Fonda, oko 8.000 penzionera ima više od godinu dana staža u Sloveniji.

Najniža penzijska osnovica u Sloveniji iznosi 544,6 evra, a najviša 2.178,4 evra.

Sporazum o socijalnom osiguranju Srbija i Slovenija potpisale su krajem 2009, nakon dugotrajnih pregovora. Srpski parlament odmah nakon toga je ratifikovao taj dokument, a slovenački u martu 2010. godine.

Slovenija odugovlači sa isplatama penzija srpskim državljanima

Slovenija, po svemu sudeći, i dalje odugovlači sa isplatama penzija srpskim državljanima koji su deo staža odradili u Deželi. Nakon skoro dve decenije čekanja da slovenačka vlada stavi potpis na Sporazum o socijalnom osiguranju, a potom i na višemesečno odugovlačenje sa ratifikacijom ovog dokumenta, sada se ponovo oteže sa isplatom. Iako je primena Sporazuma počela još 1. novembra 2010. godine, slovenački Penzijski fond je poslao novac za – šest penzionera. A ni oni neće biti isplaćeni iz slovenačke kase jer u srpski fond, kolege iz Slovenije nisu poslale potpunu dokumentaciju.

– Pre tri meseca smo poslali oko 8.000 predmeta iz našeg Fonda slovenačkom penzijskom nosiocu osiguranja na preračun – objašnjava Jelica Timotijević,
– Do kraja januara na račun Fonda PIO legla su samo sredstva za prvih šest korisnika kojima je preračun slovenačkog dela penzije urađen. Očekujemo da će u narednom periodu Slovenija nešto intenzivnije početi sa prenosom novca.
I u Zavodu za socijalno osiguranje podsećaju da je Srbija u prethodnih skoro 20 godina, u vreme kada nije važio međudržavni Sporazum o socijalnom osiguranju, davala novac svima koji su odradili deo staža u Sloveniji.

Ratifikacijom ovog dokumenta naša zemlja se obavezala da ubuduće isplaćuje sve bivše radnike Srbije koji su se preselili u Sloveniju i obrnuto. Zato su sa obe strane upravo u toku preračuni penzija jer će svaka država po svojim formulama obračunati koliko košta penzionerska godina. Jasno je da će u ovom slučaju „profitirati“ naši državljani koji su radili u Sloveniji jer će tek sada primati penzije po cenovniku koji važi u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, a ne po cenovniku Srbije koji je važio do 1. novembra 2010.

Srbija je nešto revnosnija u „socijalnoj“ saradnji sa Slovenijom. U ovoj članici Evropske unije trenutno živi oko 3.000 peznionera koji su po neku radnu godinu proveli u Srbiji. Naš Fond je tokom januara završio preračune za 21 korisnika i, po tom osnovu, 25. januara im uplatili novac.

Test izdržljivosti
Sporazum, na koji se čekalo bezmalo dve decenije, potpisan je još 29. septembra 2009. godine. To su učinili ministar Rasim Ljajić i njegov slovenački kolega Ivan Svetlik u nekadašnjem Brozovom ljetnjikovcu kod Kranja, u prisustvu slovenačkog i srpskog predsednika. Najviši zvaničnici Slovenije tada su obećali da će penzioneri u Srbiji prvi ček dobiti iste godine, u najgorem slučaju na proleće 2010. Iako je srpski parlament taj sporazum ekspresno ratifikovao, slovenački je to učinio tek 26. marta 2010. godine. Potom su se međudržavna dokumenta razmjenjivala punih osam meseci, da bi tek 1. novembra 2010. konačno počela primena sporazuma.

Prvo dugovi
Pošto smo mi i u prethodna tri meseca nastavili da isplaćujemo penzionere koje je trebalo da preuzme njihov fond, novcem koji nam stigne iz Slovenije prvo ćemo naplatiti dug – objašnjava Timotijević. – U slučaju da Slovenci izračunaju veće iznose za svoje korisnike od onih koje smo mi do sada uplaćivali, tu ćemo razliku odmah uplatiti na račune penzionera kojima ona i pripada.

Be the first to comment

Leave a Reply