Slovenci preuzimaju Kredi banku

Kredi banka iz Kragujevca, u kojoj država ima većinski paket akcija, početkom marta ući će u postupak privatizacije, a novi vlasnik biće Nova mariborska banka.

Potvrđeno je da će za 5. mart biti zakazana sednica Skupštine Kredi banke na kojoj će biti donete sve odluke potrebne za privatizaciju.
Prema za sada nezvaničnim informacijama, Kredi banka će biti privatizovana putem dokapitalizacije, ulaganjem Nove mariborske banke od 10 miliona evra. Slovenačka banka potom bi investirala još 20 miliona evra. Prema procenama menadžmenta NMB, u Kredi banci postoji višak zaposlenih, za koje je predviđen socijalni program. Onima koji žele da napuste radno mesto biće ponuđene otpremnine od 500 evra po godini radnog staža. Sa rukovodstvom Nove mariborske banke dogovoreno je da sedište Kredi banke u naredne četiri godine bude u Kragujevcu.
Pregovori nadležnih državnih organa i menadžmenta NMB počeli su sredinom prošle godine i trrebalo je da budu okončani do kraja 2009. U javnosti se spekulisalo da su Slovenci produžili pregovore dok Fijat ozvaniči dolazak u Kragujevac.

Be the first to comment

Leave a Reply