Spasojević za radikalne promene

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević kaže da je sazrelo vreme za radikalne promene u domaćoj ekonomiji.

On je izrazio očekivanje da će na Biznis forumu na Kopaoniku privrednici dobiti odgovor u kom će pravcu će se odvijati razvoj privrede i koji će mehanizmi biti upotrebljeni.

“Ovaj model rasta ne može više da dovede do onoga što je potrebno gradjanima Srbije i mora nešto da se promeni”, istakao je Spasojević.

Spasojević je izrazio nadu da će novi koncept razvoja Srbije do 2020. godine, koji su podržali i predstavnici države, asocijacije privrednika i ekonomista, uskoro zaživeti.

Spasojević je kazao da se ne pronalazi u ocenama premijera Srbije Mirka Cvetkovića, koji je rekao da “ekonomisti ne treba samo da kritikuju već i da predlažu rešenja”. Privrednici okupljeni u Udruženju korporativnih direktora Srbije uvek su se trudili, prema njegovim rečima, da ukažu na potencijale srpske privrede.

On je podsetio da taj novi model rasta privrede počiva na ključnim tačkama reindustralizacije porivrede, a to su intenzivni razvoj poljoprivrede, infrastrukture i energetike.

Na Biznis forumu Spasojević očekuje da će se iskristalisati odgovor kako da se te ključne grane za razvoj privrede podignu na viši nivo razvoja, što bi donelo veći broj radnih mesta i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Odgovarajući na pitanje da li se nešto promenilo u domaćoj ekonomiji od prošlogodišnjeg Foruma na Kopaoniku, Spasojević je rekao da se, nažalost, nije mnogo promenilo, ocenjujući da je naša ekonomija uspela da preživi pad BDP-a.

“Sad je pitanje ko će pre da se oporavi i da se što pre pojavi na svetskom tržištu, a posebno u regionu jugoistočne Evrope”, kazao je Spasojević.

Prema njegovoj oceni, srpska privreda ima ozbiljne šanse da se uspešno takmiči sa konkurencijom na svetskom i regionalnom tržištu, samo treba naći načine i mere ad se do toga dođe.

Za to je neophodno bolje povezivanje privrede i bankarskog sektora, bez obzira da li će to biti putem oživljavanja Fonda za razvoj, osnivanjem razvojne banke ili uspešnim dogovorom Vlade Srbije i bankarskog sektora, sa ciljem da se povoljnim kreditnim aranžmanima podrži razvoj realnog sektora, objasnio je Spasojević.

Be the first to comment

Leave a Reply