Srbija: Osiguranje života ima najveći potencijal za razvoj

Izvor: Tanjug
– Najveći potencijal za razvoj na tržištu osiguranja u Srbiji ima osiguranje života, zatim osiguranje od nezgode i osiguranje imovine, prema istraživanju tržišta i osiguravajućih kompanija, koje je u decembru 2015. sproveo institut IPSOS Strategic Marketing u saradnji sa Grawe osiguranjem.

Osiguranje života beleži popularnost od 36 odsto u 2014. godini, dok je taj procenat iznosio oko 30 odsto u prethodnim godinama, navodi se u saopštenju osiguravajuće kompanije Grawe, koja je učestvovala u istraživanju.

Rast ovog parametra beleži i osiguranje imovine sa 23 odsto poznatosti, što je najveći procenat u dosadašnjim istraživanjima.

Za osiguranje života je zainteresovano 22 odsto pripadnika populacije između 30 i 65 godina života, dok se skoro isti procenat građana izjasnio da im je potrebno više informacija o ovom proizvodu.

Kada je reč o vrstama proizvoda osiguranja, prvi proizvodi koje građani navode su: osiguranje života i osiguranje vozila, dok sa manjim procentom sledi osiguranje nepokretne imovine i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Preferirani način informisanja o osiguravajućim proizvodima je kontakt sa agentima osiguravajućih kuća (37 odsto), što je 10 procenata više u odnosu na televiziju, koja je godinama bila vodeća na skali načina informisanja o osiguranju.

Tradicija i ugled osiguravajuće kuće, iskustvo u poslovanju, odnos cene i kvaliteta usluge, visina dobiti i broj osiguranika – najčešći su kriterijumi građana za izbor osiguravajuće kuće, a svake godine se značajno povećava procenat ispitanika koji kao kriterijum za izbor navode preporuku, navodi se u saopštenju.

Gotovo dve trećine osiguranika kao glavni razlog za uzimanje životnog osiguranja navode želju da obezbede decu i supružnika, i ocenjuju da je osiguranje života bolji vid štednje od bankarskih depozita, te da je ova vrsta osiguranja dobar način da se obezbedi dodatni prihod za penziju.