“Srpskim karticama” u inostranstvu izvršeno sedam miliona transakcija

Platnim karticama koje su izdale poslovne banke u Srbiji u prethodnih pet godina izvršeno je gotovo sedam miliona transakcija u inostranstvu i ostvaren promet veći od 650 miliona evra. Iznos prosečne transakcije “srpskim karticama” u inostranstvu bio je oko 90 evra, a one su najčešće korišćene na prodajnim mestima i bankomatima.
Gledano prema vrednosti, na bankarskim šalterima u inostranstvu beleže se najveće transakcije, a na prodajnim mestima najmanje.
Prošle godine ostvaren je najveći broj transakcija u inostranstvu do sada, ali i nešto niži ukupan promet “srpskim” platnim karticama nego u 2008. godini. Takođe je u 2009. godini bio primetan pad prosečne vrednosti transakcije, na 85 evra.
Istraživanje pokazuje i da pri upotrebi platnih kartica u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije nego kada se kartice koriste u Srbiji.
Tako se provizije za podizanje gotovine na bankomatima van zemlje kreću od procenat do tri odsto, dok ista usluga na šalterima banke košta tri do pet odsto. Nekada se naplaćuju fiksne naknade od tri do pet evra po transakciji.
U prvom kvartalu ove godine platnim karticama izdatim od strane domaćih banaka u inostranstvu plaćeno je 41,2 miliona evra, dok je u celoj 2009. godini ostvaren promet od oko 160 miliona.
Analitičari portala kamatica.com, prateći trend potrošnje platnim karticama u inostranstvu, očekuju da već u 2011. godini potrošnja srpskih građana u inostranstvu putem platnih kartica dostigne milijardu evra.

Be the first to comment

Leave a Reply