ŠTA U SLUČAJU SAOBRAĆAJNE NEZGODE?

Obratilo nam se više posetilaca na našem portalu o osiguranju u vezi saobraćajnih nezgoda koje su naša svakodnevnica. Pitanja se uglavnom odnose na koji način rešavati kada se one dogode. Iz tih razloga, napisali smo jedan, nadamo se, koristan članak koji Vam može pomoći za slučaj ne daj Bože, kako to vole da kažu u osiguranju…

ŠTA U SLUČAJU SAOBRAĆAJNE NEZGODE?

Ako dođe do saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom (cca 500 €), evo nekoliko saveta učesnicima šta treba učiniti.

Poželjno je u vozilu imati fotoaparat (danas je već na većini mobilnih telefona) kako biste imali dokaze o položaju vozila i oštećenjima. U slučaju nastanka manje materijalne štete saobraćajna policija po pravilu ne obnavlja uviđaj pa pre nego što uklonite vozila sa puta i omogućite nesmetano odvijanje saobraćaja, preporučujemo da fotografišete položaj vozila (tako da se vide registarske tablice svih vozila), mesto saobraćajne nezgode (kako iz veće udaljenosti tako i iz neposredne blizine) kao i tragove kočenja, krhotine vozila na putu, oštećenja na vozilima…

Vozač poziva policiju nakon saobračajne nezgode

Kada fotografišete možete ukloniti vozila, a posle toga potrebno je uredno popuniti obrazac – EVROPSKI IZVEŠTAJ O SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI koji OBAVEZNO popunjavaju i potpisuju svi učesnici, a ako ni jedan učesnik nema obrazac potrebno je na drugi način razmeniti lične podatke (izvor: lična karta i/ili vozačka dozvola) podatke o vozilima (izvor: saobraćajna dozvola) podatke o AO (obavezno osiguranje od autoodgovornosti) osiguranje (izvor: polisa AO). Važno je znati da se Evropskim izveštajem ne priznaje krivica i izveštaj ne predstavlja verodostojnu ispravu na osnovu koje bi se mogla izreći prekršajna kazna. Izveštaj isključivo služi za prikupljanje relevantnih podataka o nezgodi na osnovu kojih će biti moguće utvrditi osnovanost zahteva za naknadu štete. Učesnici/vozači ne smeju napustiti mesto saobraćajne nezgode dok ne popune i ne potpišu izveštaj – sve rublike. Opis toka nezgode i drugi, po mišljenju učesnika bitni podaci, mogu takođe biti navedeni i potpisani na nekom dodatnom papiru. Dogovorite se za termin zajedničkog odlaska u osiguravajuće društvo kako bi procenitelji mogli sačiniti zapisnik i proceniti štetu. Zbog kasnijeg eventualnog izbegavanja saradnje nekog od učesnika u postupku realizacije naknade štete pokušajte da ODMAH posle nezgode vozila odete ZAJEDNO kod osiguravajućeg društva (misli se na osiguravajuće društvo kod kojeg je osigurano vozilo tzv. „Krivica“ za saobraćajnu nezgodu). U svakom slučaju, oštećenja na vozilu moraju biti nepromenjena do prijave štete osiguravaču i procene predstavnika osiguravača.

Savet OsigutajteSe: ukoliko se kod materijalne štete na vozilima koja je nastala usled saobraćajne nezgode, a između učesnika u toj nezgodi nije postignut dogovor, OBAVEZNO POZOVITE POLICIJU.

Dakle za slučajeve saobraćajnih nezgoda koje su manjeg obima, odnosno manje materijane vrednosti, pojasnili smo na koji način treba postupati. Međutim, kod saobraćajnih nezgoda kod kojih su posledice teže I ozbiljnije, u kojima ima povređenih, uvek i obavezno pozvati PRVO hitnu pomoć, a potom i saobraćajnu policiju kako bi izvršili uviđaj na licu mesta.

Saobraćajnu policiju obavezno pozovite u sledećim slučajevima:

  1. U slučaju da ima poginulih ili povređenih osoba (uz policiju obavezno pozovite i hitnu pomoć).
  2. U slučaju nastanku veće materijalne štete (preko cca 500 ).
  3. U slučaju sudara sa neosiguranim vozilom.
  4. U slučaju bilo kakve štete sa vozilom koje je registrovano u inostranstvu, odnosno sa stranim registarskim oznakama (prvenstveno – sudar sa vozilom stranih registarskih tablica).
  5. U slučaju sumnje u alkoholisanost nekog od učesnika – vozača vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.
  6. U slučaju da je neko od drugih učesnika – vozača vozio bez vozačke dozvole.

Vozite sa pažnjom, nemojte voziti pod dejstvom alkohola, vodite računa o crvenom svetlu na semaforima. Mislite na sebe, ali i druge u saobraćaju. Nepoštovanje svega navedenog,  predstavlja isključenja iz osiguranja i nećete naplatiti nijednu štetu ukoliko je nastala usled navedenog.

za više o kasko osiguranju vozila kliknuti OVDE

M.S.
Prvi srpski portal o osiguranju
www.OsigurajteSe.rs
info@osigurajtese.rs