Strožija briselska pravila u evrozoni

Pravila koja regulišu budžete zemalja Evropske unije biće pooštrena kako bi se sprečilo prekomerno zaduživanje i veliki budžetski deficiti.
Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren kaže da je veliki budžetski deficit Grčke poljuljao evropsku valutu i ukazao na propuste u labavom sistemu pravila kojih bi 16 članica Unije što koriste evro trebalo da se pridržavaju, ali bez stvarne pretnje kaznom.
Evropska UnijaRen je rekao da je dosadašnji sistem, zasnovan na pritisku drugih članica, nije imao snagu i da planira predloge koji bi rešili pitanje zemalja što krše pravila.
On je rekao da ne želi nove sankcije ukazujući da bi EU mogla da iskoristi postojeće mogućnosti poput blokiranja finansiranja ekonomskog razvoja.
“Poslednja dešavanja u evropskoj ekonomiji i evro zoni, ne samo u vezi s Grčkom, jasno su pokazala da postoji neodložna i hitna potreba da se pojča politika ekonomske koordinacije i nadziranja”, rekao je Ren.
Evropski komesar je odbacio predlog nemačke kancelarke Angele Merkel da se iz evro zone izbaci zemlja koja više puta prekrši pravila i naveo da bi to zahtevalo izmenu Lisabonskog sporazuma. On je, međutim, naveo da su potrebne mere kojim bi bile sprečene zemlje iz evrozone da traže pomoć od drugih članica.
Vlade članica evro zone dogovorile su se u nedelju da obezbede oko 30 milijardi dolara individualnih pozajmica Grčkoj ako Atina ne bude mogla da pozajmi ta sredstva na finansijskom tržištu.

Be the first to comment

Leave a Reply