Sudski veštaci i stručnjaci u osiguranju o povredi kičme

Povrede vratnog dela kičme zbog dugih bolovanja, ali i visokih odšteta predstavljaju ozbiljan zdravstveni, ali i socio – ekonomski problem, rečeno je danas na savetovanju o trajnim povredama vratne kičme u Novom Sadu, koje je organizovalo Udruženje sudskih veštaka Vojvodine.
Četvrtina povređenih pacijenata koji dolaze u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine ima povrede vratnog dela kičme.
Žene i stara lica, kao i osobe sa smanjenom fizičkom aktivnošću podložnije su povredama vratnog dela kičme.
Ta povreda predstavlja ozbiljan zdravsteni , ali i ekonomski problem, jer zbog nje ljudi odlaze na bolovanje koje traje i po nekoliko meseci.
Odštete koje plaćaju osiguravajuća društva veoma su visoke, te je Simpozijum sudskih veštaka održan sa ciljem da se precizno utvrde svi aspekti od nastanka povrede do presude, kako niko u tom lancu ne bi bio oštećen.
U zemljama Evropske unije zabeležen je porast zahteva za odštetu povrede vratnog dela kičme.
Teško je utvrditi težinu povrede, tako da se može govoriti i o zloupotrebi sa ciljem da se naplati visoka odšteta, istaknuto je na današnjem simpozijumu.
Do tih povreda najčešće dolazi u saobraćajnim nezgodama, ali i u životnim aktivnostima, kao i na poslu. Često se dešavaju i u sportu.
Početkom sedamdesetih godina prošlog veka lekari su uočili da jačanje vratnih mišića smanjuje mogućnost povreda u tom delu kičmenog stuba.

Be the first to comment

Leave a Reply