Turisticke agencije rade bez polisa za pokrivanje od nepredviđenih situacija

Samo sreća i dugogodišnje iskustvo turističkih radnika do sada su čuvali srpske turiste, jer je slučaj “Konte” otkrio da nijedna agencija nema polisu osiguranja koja pokriva nepredviđene situacije, piše “Blic”.
Srpski turisti su do sada bezbrižno letovali, ali su potresom u agenciji “Konte” svi shvatili da su turisti prepušteni savesti vlasnika i direktora agencija. Naime, U polisama osiguranja koje su inspektori pronašli u agencijama piše da osiguravač nema obaveze ukoliko dođe do štete zbog nepažnje odgovornog lica, ako u zemlji gde se zatekne turista počne rat, revolucija i epidemija, ako putnik ne prihvati ponuđeno rešenje u vanrednim okolnostima. Osiguranje važi, dakle, samo u slučaju privremene nelikvidnosti.
“Krajem jula počećemo u kontrolu polisa osiguranja turističkih agencija”, najavio je Goran Petković, državni sekretar za turizam.
Ministarstvo ekonomije je uputilo svim agencijama obaveštenja da provere svoje polise i dalo im vreme da kupe nove. Tog trenutka nastupila je panika, jer su vlasnici agencija shvatili da će usred sezone morati da kupe nove, neuporedivo skuplje polise.
Vlasnici agencija su ljuti što su pre samo tri meseca u Agenciji za privredne registre bez problema dobili nove licence i tada im niko priložene polise nije vratio.
“Na bazi zakonom propisane dokumentacije sve agencije su predale papire i dobile su licence i koji je to način da se neko usred sezone, posle tri meseca, javi i kaže da to više ne važi”, kažu u JUTA. “U Zakonu piše da treba predati polisu za opšte uslove putovanja i to su svi imali. To znači da oni koji su pisali Zakon sada misle da Zakon ne valja!”
U Ministarstvu, međutim, kažu da su agencije u APR predale samo dokaz o polisi i da su inspektori tek sada uvideli da te polise isključuju svaki mogući rizik! Kažu i da u Zakonu postoji konkretno objašnjenje šta treba da pokriva polisa.
Problem sa kojim će se tek sresti putnici “Kontea” su papiri koji su im izdavani. Većina agencija tek pred put da vaučer koji je, najčešće, grupni, a fiskalni račun izdaju po povratku. Mnogi dok uplaćuju imaju samo papir na kojem piše da su dali određenu svotu novca, ali ne i u koje svrhe. Mnogi neće moći da dokažu šta su, uopšte, uplatili ukoliko ne budu mogli da pokažu detaljan ugovor koji su sklopili sa agencijom.
Proteklih dana održano je nekoliko sastanaka između Narodne banke i osiguravajućih kuća, jer mnogi smatraju da polisa kakva se sada traži ne postoji. Drugi, pak, kažu da postoji ali je preskupa pošto je ista i za male i za velike agencije.
Istražni sudija Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Želimira Šimprage, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja. Pored toga, sudija je doneo rešenje i o određivanju pritvora do 30 dana, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo.

Be the first to comment

Leave a Reply