U red za registraciju

Agencije za pružanje usluga pri registraciji vozila, neće moći da posreduju prilikom registracije automobila.
Pravilnik:
vlasnik mora lično da registruje vozilo. Registracija vozila će se obavljati bez posrednika!

ONI koji su navikli da registraciju automobila, za dodatnih hiljadu, dve dinara, obave preko neke od mnogobrojnih posredničkih agencija, ovih dana moraće ipak da – stanu u red: i za tehnički pregled, i za plaćanje osiguranja, poreza i ostalih dažbina, na ukupno 13 uplatnica!

Naime, ove privatne agencije više ne mogu, umesto vlasnika automobila da obave celokupnu papirologiju i registruju vozilo. To im nije dozvoljeno prema novom pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila. Tačnije, dozvoljeno je, ali uz overenu punomoć u opštini.
Dok se vlasnici agencija bune i tvrde da će mnogo ljudi ostati bez posla, postoji i druga strana priče. Naši sagovornici tvrde da je i ranije ceo taj posao oko registracije mogao da se obavi samo uz punomoćje, a da je bilo mnogo zloupotreba i registracija vozila bez obavljenog tehničkog pregleda, što upravo novi pravilnik o registraciji sprečava.

Kada na snagu stupi i novi pravilnik o tehničkim pregledima, čije je usvajanje u toku, ceo postupak oko registracije vozila, pa i overa saobraćajne dozvole, biće moguć na šalterima za tehničke preglede, pri čemu je važnost tablica od sedam godina još jedna povoljnost za vozače.

– Pitamo vas zašto država nije donela zakon a ne neki pravilnik, i omogućila nama koji već dugo radimo i bavimo se ovom delatnošću da se licenciramo kod određene agencije ili neke druge institucije, da bismo pod određenim uslovima mogli da nastavimo našu delatnost – pita jedan od vlasnika agencije koji se obratio našoj redakciji.

Jasno je, ipak, da oni koji bi želeli da pruže uslugu vozačima, a i vozači koji bi radije da plate nego da gube vreme u redovima, moraju strpljivo da čekaju da ih se nadležni sete.

ROK VAŽENJA

ROK za zamenu vozačkih dozvola je 2014, a za zamenu saobraćajnih dozvola i tablica ne postoji rok, već se nove izdaju po isteku registracije. Vozačka se izdaje najduže na 10 godina, saobraćajna i tablice važe sedam godina, a registraciona nalepnica 12 meseci. Na novu saobraćajnu dozvolu se trenutno od momenta predavanja zahteva čeka mesec dana, a za to vreme se koristi potvrda koja inače ne važi za vožnju u inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply