U Srbiji retko osiguranje od nepogoda

U Srbiji je nakon majskih poplava 2014. broj domaćinstava osiguranih od nepogoda povećan za samo jedan posto.
Pre dve godine regiju su zahvatile katastrofalne poplave. U Srbiji je poginulo 57 ljudi, a evakuisano je više od 30.000. Šteta je procenjena na 1,7 milijardi eura. Pomoć je za dve godine isplaćena svima.
Međutim, broj domaćinstava osiguranih od poplava, za dve godine, povećan je za samo jedan posto, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.
Zoranu Pešića iz Svilajnca, mesta koje je posle Obrenovca najteže pogođeno poplavama iz 2014, kuća je, kaže, bila u vodi četiri dana. Iz nje je spasio četvoro dece. Danas je koristi, iako je puna vlage.
“To se vidi po ovoj vlazi. Još to ne može da se sanira. Mislim da će za to biti potrebno još godinu dana. Mora sve da se izbaci pa da se nešto radi, ako može da vlaga da se izvuče”, kazao je on.
Deca vrtića u Svilajncu 2014. godine pet meseci nisu boravila u njemu. Tri objekta su u poplavama potpuno uništena. Popravljeni su zahvaljujući donacijama opštine i fondaciji Novak Đoković.
Zorica Đorđević, direktorica vrtića “Dečija radost”, kazala je: “Tih dana je zaista bilo strašno, s obzirom da je vrtić jedina ustanova koja zbrinjava decu predškolskog uzrasta u našem gradu, a nalazi se na najnižoj tački našeg grada i kao takav je pretrpeo najveće štete u poplavi”.
U Obrenovcu je u majskim poplavama oštećeno 10.000 kuća, a porušeno je 350. Izgrađeno je 254 novih, a 214 porodica je dobilo novac za sanaciju. Više od 20.000 drugih domaćinstava dobilo je pomoć u novcu u visini od 42 miliona eura.
Donacije i sanacije

Marko Blagojević, šef Kancelarije za obnovu poplavljenih područja
Marko Blagojević, šef Kancelarije za obnovu poplavljenih područja

U Kancelariji za javna ulaganja kažu da je Evropska unija donirala 180 miliona eura. Deo novca iskorišćen je za obnovu privrede i poljoprivrede.
Kancelarija od tih sredstava danas sanira najugroženije vodotokove. To je posao koji samo u Šapcu košta 25 miliona eura.
“Mi sada možemo da kažemo da je Srbija spremnija i bezbednija, ali još ne možemo da kažemo da je spremna i bezbedna. Nas od tog trenutka kada ćemo to moći da kažemo deli jako puno para”, rekao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.
I Svilajnac izdvaja novac za izgradnju bedema na reci Resavi.
“I pored toga što je čak 80 odsto domaćinstava u Svilajncu oštećeno tokom majskih poplava, broj onih koji su se osigurali na tu elementarnu nepogodu u ovom gradu je smanjen”, javlja Kostić.
Pre poplava, u Srbiji je 2014. godine sedam posto stanovništva bilo osigurano na elementarne nepogode.
Osiguranje od poplava
Sonja Marić iz Uniqa osiguranja je kazala: “Danas je taj procenat negde oko osam odsto. Ali od tih osam odsto građana koji su osigurali svoje kuće, svega negde 20 procenata njih je uplatilo dodatno osiguranje od poplave”.
Godišnje osiguranje od poplava košta gotovo 50 eura, odnosno četiri eura mesečno.
“To nije način da se država rastereti od troška. Država će i onim koji su osigurani priskočiti u pomoć, kao i onima koji nisu i uvek će da priskoči u pomoć u meri u kojoj država može, ali nikada to neće biti jednako ukupnoj šteti koju su ljudi pretrpeli”, naglasio je Blagojević.
Poplave u Srbiji usledile su nakon obilnih kiša. Tog 13. i 14. maja palo je više od 120 litara kiše po metru kvadratnom.
Zbog toga je 90 posto Obrenovca potopljeno. Celokupno stanovništvo te beogradske opštine je evakuisano.

Izvor: Al Jazeera